Nišlijka kojoj je umrla beba podnela krivične prijave protiv GAK i Dečije klinike

Nišlijka Marija Perić, čija je beba preminula nakon porođaja u Kliničkom centru u januaru, podnela je krivične prijave protiv Klinike za ginekologiju i akušerstvo i protiv Dečije interne klinike.
Nišlijka kojoj je umrla beba podnela krivične prijave protiv GAK i Dečije klinike
Foto: Pixabay
Kako pišu Južne vesti, ona je to učinila pošto kaže da je obdukcioni nalaz potvrdio njene sumnje.
 
Perić je iz rizične trudnoće rodila zdravu bebu, koja je imala ocenu 9, ali je ona već sutradan podvrgnuta fototerapiji zbog znakova žutice.
Ubrzo je majci javljeno da se beba zagrcnula tokom dohranjivanja, ali su je lekari uveravali da će sve biti u redu.
 
Dolazi do komplikacija, pa bebu prebacuju na Dečiju internu kliniku, gde umire od teške infekcije pluća. Tada Nišlijka odlučuje da sazna ko je i gde zakazao.
Ona je sada podnela i krivične prijave protiv GAK-a i protiv Dečije interne klinike.
 
"Nama je stigao obdukcioni nalaz, u kome jasno piše da je do bronhopneumonije došlo zbog udisanja stranog sadržaja u pluća. Time su moje sumnje s početka potvrđene. Ne treba nam medicinska škola da bismo razumeli nalaz jer je jasno napisan, a i konsultovali smo se", priča Perić, prenose Južne vesti.
 
Pošto se dete bilo zagrcnulo tokom hranjenja, uverena je da je strano telo u plućima bilo upravo mleko.
 
Beba je preminula samo tri meseca nakon rođenja. Iz Uprave niškog Univerzitetskog kliničkog centra ranije su naveli da su formirali komisiju za unutrašnji nadzor, koja treba da detaljno ispita hronološki sled događaja i utvrdi sve činjenice.
Prijavite akušersko nasilje
 
Svaka žena ima pravo da dobije odgovarajuću negu tokom porođaja i da bude tretirana sa poštovanjem u okruženju koje poštuje pravo na privatnost. Pacijentkinje imaju pravo da donose odluke o svom telu i da budu informisane o procedurama.
 
Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, akušersko nasilje uključuje bilo koju vrstu fizičkog i verbalnog zlostavljanja, ponižavanja, prinudnog načina sprovođenja medicinskih procedura, što žene stavlja u poziciju ranjivosti. 
 
Ukoliko smatrate da ste bili žrtva akušerskog nasilja, postoje institucije i timovi kojima možete da se obratite:
 
- Zaštitnik prava pacijenata na teritoriji bolnice u kojoj ste bili izloženi nasilju (Novi Sad: 021/420-066, lokal 130; mihajlo.knezi@novisad.rs i sandra.gavric@novisad.rs)
 
- Zdravstvena inspekcija: zdravstvena.inspekcija@zdravlje.gov.rs, zdravstvena.novisad@zdravlje.gov.rs
 
- Zaštitnik građana: 011 2068-100, 064 876 8505, zastitnik@ombudsman.rs, kabinet@ombudsman.rs
 
- Pravni tim za pomoć žrtvama ginekološko-akušerskog nasilja: koracizena@gmail.com
  • Nina

    22.02.2024 10:25
    Podrška
    Podrška za hrabru ženu!
  • Bananamen

    22.02.2024 10:22
    Podrska za tuzbu i borbu za vracanje osecaja odgovornosti!

    Jedna stvar me zulja. Ne bih ovo. Bas nazvao akuserskim nasiljem. Vise mi lici na nebrigu, nestrucnost i neodgovornost, a to ima jos strasnije posledice od dirwktnog nasilja.
  • ///

    22.02.2024 09:55
    Mislim da državu nemamo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija