Doktorka o epidemiji malih boginja: Što pre vakcinisati decu, uraditi reviziju vakcinalnih kartoteka

Epidemiološkinja Ivana Begović Lazarević izjavila je danas, povodom prijavljene epidemije malih boginja u Beogradu, da je najbitnije da se intenzivira revizija vakcinalnih kartoteka.
Doktorka o epidemiji malih boginja: Što pre vakcinisati decu, uraditi reviziju vakcinalnih kartoteka
Foto: 021.rs
Dodala je za RTS da je važno da se u što kraćem roku obavi vakcinacija dece koja uopšte nisu vakcinisana ili nisu primila drugu dozu.
 
U Beogradu je danas prijavljena epidemija malih boginja.
Od 6. februara, kada je prijavljen prvi slučaj, do danas, na teritoriji Beograda je utvrđeno 29 sumnjivih slučajeva, koji se i dalje ispituju, a registrovano je 11 obolelih.
 
Begović Lazarević je Radio-televiziji Srbije kazala da epidemiju prijavljuje teritorijalno nadležni zavod, a da je proglašenje epidemije u nadležnosti Ministarstva zdravlja, na predlog Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut.
Ona je podsetila da je od 7. februara na snazi pooštren nadzor, što podrazumeva da je svaki lekar u svakoj zdravstvenoj ustanovi, ukoliko se pojavi pacijent koji ima temperaturu i karakteristične makulopapulozne ospe, dužan da takav slučaj prijavi dežurnom epidemiologu kao sumnju na morbile.
 
"To dalje za sobom povlači epidemiološku obradu takvog pacijenta, uzorkovanje materijala i dijagnostiku u referentnoj laboratoriji na Torlaku", navela je Begović Lazarević.
 
Doktorka je objasnila da kod dece mlađe od pet godina i kod osoba starijih od 20 godina najčešće dolazi do zapaljenja pluća, jer male boginje dosta obaraju imunitet.
 
Uz to, kako je navela, može da se javi proliv ili zapaljenje srednjeg uha.
 
Prema njenim rečima, otprilike jedan od 1.000 obolelih dobije vrlo ozbiljnu komplikaciju - zapaljenje mozga, koje nakon oporavka može ostaviti trajne posledice.
  • Keks

    23.02.2024 09:27
    @Marija
    Ovo je obavezna vakcina, pomesali ste sa ovcijim boginjama koje su blaza bolest.
  • Zastrašivanje

    23.02.2024 07:57
    Mi imamo epidemiju kancera, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, poremećaja štitne žlezde i sl., a 11 obolelih od malih boginja na skoro 7 miliona stanovnika nije epidemija. I šta je namera ovakovog zastrašvanja ljudi??? Dok ljudi umiru od teških bolesti, i sve više mladih oboleva, i niko se ne bavi uzrocima i analizom u cilju sprečavanja.. Kome je ovde zaista stalo do zdravlja ljudi?
  • Ajde

    23.02.2024 07:46
    Ma nemojte
    Bas me interesuje kako je toliko nevakcinisane dece upisalo prvi razred. Znači da su pedijatri ili uzimali pare ili su ih puštali bez osnova, jer su roditelji pretili. Evo država da zaštiti lekare od bezobraznih roditelja, npr. ko odluči da bez razloga ne vakcinkse dete ne može u kolektiv. Školovanje kod kuće sam učiš decu ko Amiši. Kad se razboliš plaćaš, jer na svoju odgovornost nisi hteo prevenciju i u tom slučaju svakako nisi prioritet. Sad svi ispaštamo, jer su smo nacija neskolovanih lekara. Najjače je kad čujem jao od toga se dobija autizam. Drugovi i drugarice prestanite da točite u sebe svaki vikend litro alkohola, nema duvanja jer to izaziva sizofreniju i paranoju u jednom momentu, nema mdma, nema malo trodončič i vinjak, nema belo žuto kad odete u grad. Za vikend progutate fabriku lekova, a onda mmr izaziva autizam, aha kako da ne. Policije nigde već godinu dana za vikend, nema ni patrola sa dregerom, a po gradskim klubovima se šmrče sa astala. Ja ne znam da smo došli u situaciju da pozornika i saobraćajaca nema nigde, pa ranije su znali da naprave špalir u HRuvimovoj kod Indeksa ili kod Bazara. I tako stalno, svi su pametni, a kad krene haos, staje znanje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija