Vučić i Zelenski sledeće nedelje u Tirani?

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač izjavio je da bi se predsednici Srbije i Ukrajine, Aleksandar Vučić i Volodimir c mogli sresti već sledeće nedelje u Tirani.
Vučić i Zelenski sledeće nedelje u Tirani?
Foto: 021.rs
Za 28. februar zakazan je međunarodni samit "Ukrajina-Jugoistočna Evropa".
 
Na tom skupu, koji organizuje premijer Albanije Edi Rama i Zelenski, razgovaraće se o pitanju pružanja pomoći Ukrajini u kontekstu njenog otpora ruskoj vojnoj agresiji, kazao je Tolkač u intervjuu za Demostat i dodao da je Vučić ne tako davno obavestio srpske medije da planira da prisustvuje tom događaju.
Tolkač je pozvao Srbiju da ne prizna rezultate izbora za predsednika Rusije, navodeći da ruski predsednik, rugajući se svim demokratskim mehanizmima, suprotno svim normama međunarodnog prava, pokušava da sprovede takozvano glasanje na okupiranim teritorijama Ukrajine, a ta činjenica ne može, a da ne izazove protest.
 
"S tim u vezi, želim da pozovem vlasti Srbije da ne priznaju rezultate takozvanog izbora ruskog predsednika, da se suprotstave pokušajima legitimizacije okupacije putem učešća 'međunarodnih posmatrača' na okupiranim teritorijama", kazao je Tolkač.
On je istakao da Ukrajina ne želi da se među mogućim prekršiteljima zakona teritorije koju međunarodno društvo, pa i Srbija, poštuje i priznaje, nađu državljani Srbije.
 
Tolkač je naveo da u političkom aspektu između Ukrajine i Srbije još uvek ne postoji zajednička vizija o ratu u Ukrajini, jer je srpska strana više puta istakla da štiti nacionalne interese u odnosima sa Rusijom.
 
"Srbija se nije pridružila sankcijama protiv Ruske Federacije i nije uvela sopstvene restriktivne mere. Takođe, primetno je odsustvo napredovanja u ukidanju registracije i zatvaranju predstavništava nejasnih ruskih organizacija na teritoriji Srbije, poput 'Druga Ukrajina' i tzv. DPR, koji imaju sve osobine antiukrajinskog delovanja", naveo je Tolkač.
 
Prema njegovim rečima, to se ne može nazvati prijateljskim odnosom prema Ukrajini, kao ni to što su srpski zvaničnici obeležili praznik "vojske osvajača i ubica".
 
"Sastanci predsednika dve zemlje na marginama prošlogodišnjih evropskih samita, politički signali, sve je to dobro. Međutim, nije potrebna samo deklarisana podrška, već i primena ove podrške u praksi u kontekstu ruske agresije", kazao je Tolkač i dodao da se u današnjoj realnosti pozicija neutralnosti u ukrajinskom društvu doživljava kao "tiha" podrška ruskoj agresiji i genocidu u Ukrajini.
 
On se zahvalio rukovodstvu Srbije na pruženoj humanitarnoj pomići Ukrajini i na pomoći i stvaranju uslova za život ukrajinskih izbeglica.
  • Zare

    24.02.2024 17:57
    Nadam se da je ovo vesnik proleca u srpskoj spoljnjoj politici.
  • zztop

    24.02.2024 15:37
    Pa šta je ambasadoru tolkaču vučić je već napisao čestitku putinu na pobedi na demokratskim izborima fer i poštenim ...
  • Sava

    24.02.2024 13:31
    Nezna se koji je više nebitniji od njih dvojice

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.