A11 dopunio pritužbu poverenici: Nestorović nastavlja da vređa Rome

Inicijativa A11 dopunila je zvaničnu pritužbu Poverenici za zaštitu ravnopravnosti zbog izjava narodnog poslanika Branimira Nestorovića, koji je ponovo vređao Rome po rasnoj osnovi.
A11 dopunio pritužbu poverenici: Nestorović nastavlja da vređa Rome
Foto: FoNet
Kako navode iz ove Inicijative za ekonomska i socijalna prava, Nestorović nastavlja da vređa Rome i Romkinje, svestan da je javno već naneo štetu svojim rasističkim izjavama.
 
"Zbog činjenice da Nestorović ne propušta priliku da ispoljava svoj rasizam, A 11 - Inicijativa za ekonomska i socijalna prava upravo je dopunila svoju zvaničnu pritužbu Poverenici za zaštitu ravnopravnosti, prvobitno upućenu nakon skandaloznih izjava ovog narodnog poslanika u sali Narodne skupštine", piše u saopštenju.
Dodaju i da je Nestorović nastavio da vređa romsku nacionalnu manjinu širenjem diskriminacije na nacionalnoj frekvenciji, a nakon što je članove druge poslaničke grupe u nameri poniženja na
konstitutivnoj sednici 6. februara nazvao "Ciganima" i njihovo ponašanje "ciganijom".
 
U jutarnjem programu televizije "Hepi", poslanik Nestorović je u razgovoru sa sagovornikom izjavio: "Vidi, evo sad ću ti ispričati nešto pošto stvarno došlo je do kraja, kad moramo da se ko Cigani ono na suđenju".
"Njegova izjava direktna je povreda Zakona o zabrani diskriminacije, ali i Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina. Zbog činjenice da je reč o nastavku iznošenja diskriminatornih stavova o Romima i Romkinjama, postoji jasan osnov za teži oblik diskriminacije. Kad već ima sramotne stavove o Romima i Romkinjama, Branimir Nestorović morao bi makar da se suzdrži od ovih ispada u javnosti", ističu iz A11.
 
Veliki deo javnosti je osudio ovakve izjave Nestorovića, podsećaju iz ove Inicijative.
 
"Opravdana je sumnja da osoba kojoj je deo građana dao glas na izborima - dovoljno da uđe u Narodnu skupštinu, namerno provocira javnost ovakvim izjavama. Druga opcija je da je potpuno nesvestan svog ponašanja, što je jednako zabrinjavajuće", navode iz A11.
  • Lokal Patriota

    28.02.2024 01:46
    Babe i zabe
    Romi i "Cigani" su dva potuno razlicita-razdvojena pojma tako da ih uslovno moze ovezati samo zlonamerna i ne obrazovana osoba. Nestorovic niti jednim slovom nije omenuo Rome te iz istog proizilazi da bi "lovac na vestice" i dusebriznik trebao odgovarati za laz,klevetu i nanosenj moralne stete dr.Nestorovicu.
  • Saša*

    27.02.2024 21:03
    Vidovitost
    Izgleda da znamo ko nije hteo u koaliciju, ko je pušten nizvodu.
  • Sonja

    27.02.2024 16:41
    Transformacija Nestorovića iz Obrenovačke gatare u vidovitu Zorku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija