Ministarstvo kontroliše škole koje su izbacile "Dorotej" iz programa, moguće sankcije

Ministarstvo prosvete će izvršiti nadzor nad radom dve gimnazije koje su iz lektire isključile knjigu "Dorotej" Dobrila Nenadića.
Ministarstvo kontroliše škole koje su izbacile "Dorotej" iz programa, moguće sankcije
Foto: 021.rs

Kako navode u odgovoru za Danas, oni će izvršiti stručno-pedagoški i inspekcijski nadzora nad radom Gimnazije "Sveti Kirilo i Metodije" u Dimitrovgradu i Gimnazije u Ćupriji zbog tvrdnji koje iznose u odgovorima o književnom delu "Dorotej" Dobrila Nenadića, a koje su po zahtevu o dostupnosti informacijama od javnog značaja uputile tražiocu informacije.

"Škole imaju slobodu u izboru preporučenih sadržaja. Književno delo 'Dorotej' Dobrila Nenadića nalazi se u obaveznim sadržajima programa nastave i učenja obaveznog predmeta srpski jezik i književnost u prvom razredu gimnazije. Stručno-pedagoški nadzor će utvrditi da li propisani program realizuje u skladu sa propisima i obaveznim programima nastave i učenja", navode iz Ministarstva.

Ipak, u Ministarstvu ne navode precizno kakve bi mogle biti sankcije, ukoliko se utvrdi da su nadležni u dve gimnazije prekršili zakon.

Kako je Danas pisao, do saznanja da se u pomenute dve srednje škole ne obrađuje Nenadićev roman javnost je saznala nakon što je Sindikat zaposlenih policije na svom Fejsbuk nalogu objavio njihove odgovore, koje je dobio pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Sindikat je, podsećaju, tražio od velikog broja gimnazija da se izjasne o romanu "Dorotej", smatrajući da je neprikladan za školski uzrast.
Stranka Istina iz Novog Sada je istim povodom navela da je pre nekoliko dana takođe postavila pitanje zašto se to delo uopšte nalazi u lektiri.

"Ukoliko knjiga nema svrhu, ona gubi smisao, a koji je smisao Doroteja sem da izražava jedan patološki ton mizoginije? Seksualni opisi koje sadrži Dorotej deluju kao vulgarnost radi same vulgarnosti i podsećaju na pamfletsko ispoljavanje mržnje prema ženama. Gde to vodi možemo videti i po statistici pretučenih i ubijenih žena u Srbiji. Mi nećemo takvu Srbiju i zato su nam potrebni nastavni programi koji odgovaraju civilizacijskom stepenu razvoja društva. Smatramo da je potrebna detaljna analiza i procena literarnih dela koja se obrađuju u okviru nastavnih programa književnosti. Ujedno pitam i kom uzrastu je primerena bajka Međedović i na kojem uzrastu se deci može objasniti da je seksualni odnos između medveda i žene deo jednog sveta fantazije, a ne realnosti. Ono što je na nama je da insistiramo da u pravljenju nastavnih programa što više budu uključeni i stručnjaci iz oblasti razvojne i dečije psihologije kako bi se vratilo dostojanstvo i autoritet prosvetnim radnicima", kazala je čelnica Istine Ivana Vujasin.
  • Neko tamo

    03.03.2024 10:09
    sve dusebriznici..Cudo se ne pobuniste za Necistu krv? ili Epske pesme gde je nasilje brutaaaaaalno..a radi se u osnovnoj skoli? Ko razume razumece, jadno ako policijski sindikat treba da se mesa u umetnost. Ne moze dete utakmicu da pogleda i obuce dres tima za koji navija od nasilja, nasli ste da se bunite za lektiru,sram vas bilo . Koju naravno ni sami ne kapirate.
  • Filolog

    03.03.2024 09:57
    sigurno ne treba Policijski sindikat da procenjuje knjige..Posto vidim procenjuju i vakcinisanje, pa se mesaju i u medicinu,uopste mi nije cudno ni ovo..Da ne procam koliko je glupo,plitko, neadekvatno..Nesto kao kad bi udruzenje pekara trazilo da se izbavi Necista krv,ili udruzenje frizera da se na na katedri za arapski ne proucava Mahfuz.Sramota za gimanzije koje su odreagovale presiji policajaca.
  • комшиница

    28.02.2024 15:42
    за комшију
    Не бавим се личним слободама, то је под један, али сматрам да сваки човек треба да буде слободан, онолико колико то не угрожава другог.
    Познајем добро литературу, укључујући и ону која је прописана као школска лектира. Многе књиге које су одавно прописане као школска лектира нису примерене том узрасту, али не у смислу у којем се повела дискусија о роману ”Доротеј”, већ из простог разлога што деца немогу да разумеју суштину самог романа. Зато постоје часови књижевности и професори који ће им то предочити, тако да читање књига није пуко читање па ко шта разуме.
    Узмите за пример роман ”Дервиш и смрт” који читајући га јесмо успели да пропратимо причу али не и суштину. Сасвим је нешто друго када то прочитате у неким другим годинама.
    С обзиром какве генерације долазе одрасле поред Задруге и свега осталог у оваквом друштвеном миљеу, течко да ће моћи да прочитају и Тома Сојера.
    А што се тиче ”Доротеја”, изгледа да је свима засметала форма, у суштину нико није низалазио.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.