Savet za štampu priprema izmene i dopune Kodeksa novinara Srbije

Savet za štampu priprema izmene i dopune Kodeksa novinara Srbije.
Savet za štampu priprema izmene i dopune Kodeksa novinara Srbije
Foto: 021.rs
One će obuhvatiti preciznije definisanje govora mržnje, diskriminacije, upotrebu veštačke inteligencije u novinarstvu i druge teme, preneo je portal Cenzolovka.
Generalna sekretarka Saveta za štampu Gordana Novaković kazala je da je dosadašnja praksa Komisije za žalbe Saveta za štampu pokazala da neke odredbe treba izmeniti, a da neke važne oblasti postojećim kodeksom nisu pokrivene.
"Iz prakse znamo i da neke odredbe nisu dovoljno precizne i da ih mediji različito tumače. Vođenje kampanja protiv ljudi ili pravo na zaborav (uklanjanje sadržaja o nekoj ličnosti po zahtevu, ako su njena prava ugrožena i ako ne preteže javni interes, prim. nov) samo su neke oblasti koje postojećim kodeksom nisu pokrivene", rekla je Novaković za Cenzolovku.
 
Usvajanje novog Kodeksa novinara očekuje se krajem godine, a njegovom dopunom bavi se radna grupa od sedam članova koju čine novinari, pravnici i predstavnici akademske zajednice.
  • Eon

    28.02.2024 21:54
    Zna se
    Sad će izmenama još više da ograniče prava nezavisnih medija pošto ne mogu da ih ukinu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.