Velika analiza programa RTS-a: O Vučiću sve najbolje, Đilasa pomeni ako hoćeš

Analiza programa javnog servisa pokazuje pristrasnost vladajućoj stranci i odsustvo kritičkog mišljenja.
Velika analiza programa RTS-a: O Vučiću sve najbolje, Đilasa pomeni ako hoćeš
Foto: 021.rs

Skoro potpuna cenzura opozicije, izostanak bilo kakve kritike predsednika države i vlade, nedostatak suštinskog sagledavanja problema i izazova u društvu, guranje pod tepih važnih tema i provladino orijentisani gosti, ključne su odlike dve udarne i najgledanije informativne emisije Radio televizije Srbije (RTS), Jutarnjeg programa i Dnevnika 2, pokazao je monitoring koji je sproveo istraživačko-analitički tim Demostata u periodu od 1. do 15. februara ove godine, korišćenjem Demostatove metodologije.

Tokom Jutarnjeg programa RTS-a emituje se nešto više od 30 priloga, dok se u studiju za vreme petočasovnog programa radnim danima i tročasovnog vikendom smeni najmanje pet gostiju, ne uključujući Jutarnji dnevnik, navodi Demostat.
 
Jutarnji dnevnik ima udarnog gosta koji je ili provladinog opredeljenja ili formalno neutralan jer se bavi društvenim temama, najčešće zdravstvom (to su gosti čiji nastup je ili depolitizovan ili formalno neutralan, ali je u podtekstu implicitno provladin stav). U toku posmatranog perioda monitoringa u Jutarnjem dnevniku nijednom nije bio gost koji je kritički orijentisan prema vlastima ili stanju u društvu.
 
Gostovanje u Jutarnjem dnevniku traje nešto kraće od 10 minuta, osim u slučaju kada gostuju pojedini državni funkcioneri, poput premijerke u tehničkoj vladi Ane Brnabić, koja je u studiju RTS provela 20 minuta, te šefa diplomatije Ivice Dačića, čije gostovanje je trajalo skoro 22 minuta.
U rubrici "Prelistavanje štampe" u Jutarnjem programu najčešće se čitaju naslovi i lidovi provladino orijentisanih listova, veoma retko se može čuti kritika, koja je uvek fokusirana ili na lokalnu vlast ili se svodi na opšta mesta.
 
Ako se i citiraju naslovi dnevnih novina koje su kritički nastrojene, oni se tiču opštih mesta, recimo iz kulture.
 
Razgovor sa gostom u "Prelistavanju štampe", u rubrici koja ide radnim danima, u proseku traje nešto kraće od 15 minuta. Ti gosti su uvek provladino orijentisani, veoma često antizapadno orijentisani ili su po pitanju spoljne politike formalno neutralni.
 
"Prelistavanje štampe" je najklasičniji primer cenzure: gostiju, naslova i tema, kako bi se izbegla bilo kakva kritika na račun vlasti u Srbiji. Primetno je, takođe, da postoji limitiran broj gostiju koji se često ponavljaju, što je višegodišnja praksa, piše Demostat.
 
Afirmacija vladine politike ide kroz sve sfere društva – od ekonomije (turizma, poljoprivrede, industrije, digitalizacije), preko nauke i sporta, do kulture.
 
Emisija Dnevnik 2 u proseku ima oko 15 priloga.
 
Kao i u Jutarnjem programu, i u Dnevniku 2 primetno je odsustvo kritike vlasti, prilozi su nepotpuni i neizbalansirani, najčešće provladino orijentisani, bez pružanja šire slike i konteksta događaja.
Opozicije gotovo da i nema u prilozima, a u periodu od 1. do 15. februara nije bilo ni gostovanja kritičara vlasti u studiju u Jutarnjem programu i u Dnevniku 2.
 
Jedino se u izveštavanju o svetu teži izbalansiranosti, naročito prilikom obrađivanja velikih svetskih sukoba (Ukrajina, Bliski istok).

Teme

RTS
  • Agamemnon

    02.03.2024 08:29
    A
    Što đilas ne stane na čelo i svojim imenom ne predvodi opoziciju ?
  • Dušan

    01.03.2024 14:29
    Za sve dušebrižnike. pošto je poznato da imaju kratko pamćenje
    Prvo jeste SNS to radi. Pre njega DOS DS su istu varijatnu radili , nisi mogao da čuješ ništa o opoziciji. A predsednik ministri vlada najbolji najdivnoji.
    A pre njih Sloba i ekipa.
    tako da taj trend se samo nastavlja , nisu ništa izmislili naprednjaci.
    I da Vas sada sve razočaram. I da kada SNS jendog dana izgubi izbore 90% botova njihovih će preći u novu stranku na vlasti. kao što su prešli kod njih. To je naš problem, ljudi koji se prodaju za sitno.
  • Jokanović

    01.03.2024 13:38
    Gebels je bio barem iskren
    " Dajte mi nacionalne medije i napraviću od bilo kog naroda u Evropi poslušni čopor svinja "

    - Paul Joseph Goebbels ,Ministar informisanja i propagande u Vladi nacističke Nemačke za vreme drugog svetskog rata .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija