Vučić: Zapad nam traži da priznamo Kosovo, Priština neće promeniti svoj stav o zabrani dinara

Predsednik države Aleksandar Vučić izjavio je danas da Zapad od Srbije očekuje da de fakto ili de jure prizna nezavisnost Kosova i da će pritisci na Srbiju biti sve veći.
"Oni takođe, u podtekstu, očekuju da se odreknemo od Republike Srbije, uvedemo sankcije Rusiji i zauzmemo antikineski stav", rekao je Vučić u obraćanju iz Predsedništva Srbije.
On je rekao i da je Srbija nezavisna zemlja i da to nije moderno u današnoj Evropi tako da žele da u njoj bude "marionteski režim kakav je bio do 2012. godine".
Takođe je naveo da Priština neće promeniti svoj stav o zabrani dinara, tako da će Srbija morati da se snalazi kako bi davala plate i penzije Srbima na Kosovu i Metohiji.
 
Vučić je izjavio da se na Srbiju vrše pritisci iz inostranstva jer, ne navodeći na koga tačno misli, ocenio da "oni" žele da uvedu marionetsku vladu u Srbiju, kojom će upravljati kao lutkom.
 
Kako je dodao, radi se na stalnoj demonizaciji Srbije zbog navodnih autokratskih tendencija, izbori se proglašavaju nedemokratskim bez ijednog dokaza i tobože je loše stanje u medijima.
 
Naveo je da neki smatraju da će u Srbiji biti dobro kad se postavi režim "koji će da im služi".
 
Drugi pritisak je slučaj Banjska, a to se, kako je naveo, ističe kako bi se smanjila krivica prištinskog režima i da se ne bi pričalo o raseljavanju Srba s Kosova i Metohije.
"Treće je stvaranje bezbrojnih izmišljenih afera, to znači da svakog dana izmisle nešto i onda ljudi kažu ako je desetina (tačno), ovo ne valja, i reći će da smo loši i da su potrebni neki drugi. Ovo nije slučajno, da ne mislite da je to što (predsednik Odbora nemačkog Bundestaga za spoljne poslove Mihael) Rot piše izazvano lošom situacijom, a ništa nije rekao o izborima na severu Kosova", rekao je Vučić.
 
Predsednik Odbora nemačkog Bundestaga za spoljne poslove Mihael Rot izjavio je ranio danas odgovarajući premijerki Srbije Ani Brnabić, da nezavisna institucija poput ODIHR nikada u Nemačkoj nije potvrdila ogromne izborne nepravilnosti, organizovano sređivanje biračkog spiska i prevoz fantomskih birača. 
 
Premijerka Brnabić pozvala je ranije Rota i nemačko Ministarstvo spoljnih poslova, povodom njihovih ocena o izveštaju ODIHR o izborima u Srbiji, da zajedno sa drugim nemačkim institucijama primene preporuke koje ODIHR ima za Nemačku.
  • 9

    03.03.2024 00:39
    @Лиманац
    Hteo si reći :" Republika Kosovo nije takozvana Srbija " Još nisi savladao rotaciju ili ne uspevaš uz sav trud ? Možda da ti iznajmimo traktor ?
  • Ana

    02.03.2024 21:32
    Vucicu, veci si izdajnik od Vuka Brankovica. Sta sad pokusavas da se izvuces tako sto crtas ovome narodu na tabli... Jos nas vredjas, kao moras da nam nacrtas I napises jer mi ne razumemo... Potpisao si nezavisnost, to svi znamo. Dao si Kosovu sve elemente nezavisnosti I sad se cudis...
  • Nik

    02.03.2024 14:40
    Iako je vec predao Kosovo, sad nas priprema za finale. Sve samo da bi ostavili njega i njegove da dalje kradu. Ogrizli u kriminalu i korupciji, pa sad ni za zivu glavu ne bi napustili stolice.
    Smenjivost - jedini princip koji pod hitno moramo vratiti u primenu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.