Brnabić ponovo Rotu: Niste ni pročitali izveštaj o Srbiji, a komentarišete, nema fantomskih birača

Premijerka Srbije Ana Brnabić je ponovo odgovorila predsedniku Odbora nemačkog Bundestaga za spoljne poslveo Mihaelu Rotu, komrentarišući izveštaj o izborima u Srbiji.
Brnabić ponovo Rotu: Niste ni pročitali izveštaj o Srbiji, a komentarišete, nema fantomskih birača
Foto: 021.rs
Rekla je da on uopšte nije pročitao Konačni izveštaj Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o decembarskim izborima u Srbiji, a komentariše ga.
"Zapanjena sam kada vidim da niste u stvari ni pročitali izveštaj ODIHR-a o srpskim izborima. Umesto toga, uzimate za činjenicu ono što ste čuli ili pročitali iz izvora bliskih vama i nastavljate da delite te lažne vesti", napisala je Brnabić na Iksu (X).
 
Navodeći delove iz izveštaja, istakla je da bi Rot "da se uopšte potrudio" da ga pročita, video da je ODIHR vrlo precizno naveo šta su u izveštaju navodi i tvrdnje opozicije u Srbiji i te termine u zagradi prevela na nemački jezik.
"Dakle, da ste u stvari pročitali izveštaj koji se usuđujete da komentarišete nekoj drugoj zemlji, videli biste da ODIHR, sasvim ispravno i precizno, ovo navodi kao navode i tvrdnje, a ne kao činjenice, jer to i jesu: neosnovane, nepotkrijepljene tvrdnje opozicionih partija", napisala je ona i dodala da u izveštaju nije pomenuta fraza "fantomski birači" koju je on ranije upotrebio.
 
Dodala je da najmanje što Rot može da učini, ako dozvoli već sebi da komentariše izveštaje drugih zemalja, jeste da ih barem pažljivo i detaljno pročita.
 
"Ali, ne, vi opet birate da širite lažne izjave, lažne vesti i dezinformacije o Srbiji, njenom predsedniku i njenim institucijama", napisala je premijerka.
 
Dalje je Rota podsetila na to da je kao "legitimne i festival demokratije" pozdravio lokalne izbore na severu Kosova na koje je izašlo svega 3,39 odsto birača.
 
To su za njega - piše Brnabić - bili "slobodni i fer" izbori, a navodi i tvrdnje su mu dovoljno dobar razlog da javno kaže da neka država nije funkcionalna demokratija.
"Ozbiljna politika se ne oslanja (ili barem ne bi trebalo) na lične preferencije, već na čvrste činjenice i principe. Razmislite o tome", poručila je ona.
 
Brnabić je prethodno burno reagovala na poziv Ministarstva spoljnih poslova Nemačke da Srbija primeni sve preporuke iz izveštaja ODIHR-a i na ocenu Rota da izbori u Srbiji nisu bili ni fer ni slobodni.
 
Poručila je da nemački Bundestag više od 10 godina nije sproveo nijednu preporuku ODIHR-a čime je na Iksu počela oštru raspravu razmenom objava sa Rotom koji joj je jutros odgovorio da nezavisna institucija poput ODIHR nikada u Nemačkoj nije potvrdila ogromne izborne nepravilnosti, organizovano preuređivanje biračkog spiska i prevoz fantomskih birača.
  • Milan

    05.03.2024 09:30
    Objavljivanje...
    ...reakcija ispod komentara je najbolje isključiti!
    Time ne bi morali obraćati pažnju na ove botove koji konstantno upisuju "kontra lajkove".Smatraju,a i žalosno je gledati.
  • Lola

    03.03.2024 14:24
    Beograd je glavni grad svih Srba. Pa sta i ako su biraci dovezeni autobusima.
  • Rade

    02.03.2024 23:59
    Tuzno je vidjeti da neka neznalica prica o necemu čemu nije dorasla.
    ODIHR je dao svoje misljenje i to treba g-đa da zna. Misljenje se bazira na činjenicama, uz preporuke. Ovo treba da shvati da je "upozorenje" onim koji su krsili pravila ponasanja. Ali ona nije toliko pametna da bi shvatila poruku ovog misljenja

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.