"Muka nam je od pisanja": MHE Vučićevog kuma raskinule skoro sve ugovore sa EPS-om

Iako su prethodnih godina male hidroelektrane povezane sa Nikolom Petrovićem, kumom predsednika Srbije, dobijale milione evra od države za proizvedenu struju, prošle godine se to nije desilo.
Kako piše Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), od njih deset na spisku isplata je ostala samo jedna.
 
Kako se navodi, hidroelektranama povezanim sa Nikolom Petrovićem za deset godina je isplaćeno 23,4 miliona evra.
Međutim, na osnovu izveštaja o isplatama za prošlu godinu, u ovom poslu ostala je samo jedna koja se povezuje sa njim - MHE Županj - kojoj je isplaćeno nešto više od 520.000 evra.
 
Za ostalih devet su raskinuti ugovori sa Elektroprivredom Srbije (EPS), i to, kako su za CINS rekli iz EPS-a, na inicijativu firmi u čijem su vlasništvu ove MHE.
Cilj ovih subvencija je bio da se poveća udeo "čiste" struje u ukupnoj proizvodnji, pa je država podsticala investitore da ulažu u obnovljive izvore energije. Ugovori su sklapani na 12 godina i garantovali su da će država otkupiti svu proizvedenu struju od njih. Novac je dolazio od građana koji su kao posebnu stavku na računima za struju imali obnovljive izvore energije.
 
Zbog čega su se odlučili da raskinu ugovor sa EPS-om, CINS nije uspeo da sazna od Petrovića, ali deo odgovora su novinari ovog portala dobili od njegovog poslovnog partnera Dragana Klisure.
 
"Stalno je pisano 'Nikola Petrović od države dobio pare'(…) Muka nam je od toga", naveo je Klisura koji je i ranije za CINS rekao da on samo ima štetu što ga povezuju sa Petrovićem.
 
Ipak, to što su raskinuli ugovor sa EPS-om, ne znači da odustaju od posla sa malim hidroelektranama. Naime, oni su sklopili ugovor o otkupu električne energije iz ovih malih hidroelektrana sa firmom "Green Balancing Group". Jedan od suvlasnika ove firme je i Nikola Petrović.
Klisura objašnjava da struju iz MHE danas prodaju na tržištu i da ono funkcioniše tako što firme struju prodaju kome je potrebna. Tako može da se desi da i EPS otkupljuje struju koju oni proizvode. Kako navodi, cela Evropa je umrežena, ali se meri ko je koliko proizveo, a ne gde je fizički nečija struje korišćena.
 
Ceo tekst pročitajte na sajtu CINS-a.
  • Sremac

    08.03.2024 22:41
    E kume , kume
    Šta to radiš kume ? Sve ćeš pare morati da vratiš....
  • zztop

    07.03.2024 12:05
    Da je tesla imao samo pola ovakvih subvencija ko zna šta bi još sve izmislio i uradio, kum petrović je nadmašio i davida copperfielda ...
  • Eh, ti mediji

    07.03.2024 11:49
    Subvencije za MHE 23,4 miliona evra. Novac dali građani, plaćajući kroz račune za struju i iznos za obnovljive izvore energije. A onda su korisnici subvencija, zbog "muke" od pisanja štampe, morali da raskinu ugovore.
    Sada struju iz MH E prodaju na tržištu. Ako EPS-u treba, neka kupi, naravno po tržišnoj ceni.
    A subvencije i ulaganja građana kroz račune za struju? A žrtvovan biljni i životinjski svet u okolini MHE, proizvođača "čiste" struje?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija