Šarićeve prepiske: Ko je Oskar? Brnabić kaže da to nije Vučić

Nakon poslednjeg otkrića KRIK-a o policijskoj istrazi koja je Nebojšu Stefanovića povezala sa klanom Darka Šarića, povela se polemika o tome ko se krije pod nadimkom "Oskar".
Šarićeve prepiske: Ko je Oskar? Brnabić kaže da to nije Vučić
Foto: 021.rs
KRIK je početkom nedelje objavio tekst u kojem piše o istrazi srpske policije u kojoj se u vezu sa kriminalnim klanom Darka Šarića dovode bivši ministar Nebojša Stefanović i načelnik BIA Marko Parezanović. Oni su bili obuhvaćeni krivičnom prijavom koju je srpska policija 15. aprila 2022. podnela Tužilaštvu za organizovani kriminal. 
 
Ovaj istraživački medij objavio je da su Stefanović i Parezanović identifikovani kao "funkcioneri koji su se krili iza nadimaka Edo i Markus" u komunikacijama Šarićeve grupe.
 
Tužilaštvo, koje je dobilo ovaj materijal od policije, nije pokrenulo istragu protiv Stefanovića i Parezanovića. U optužnici protiv Šarićeve grupe tužilaštvo ih ni ne spominje.
Grupa je smatrala da probleme Šarićeve ekipe može da reši "samo jedan čovek" - svemogući funkcioner kojeg naziva Oskar. Takođe, u prepiskama se pominje i Nikola P. 
 
U prijavi Tužilaštvu za organizovani kriminal, policija nije otkrila ko su Nikola P i Oskar.
 
"Juče je Nikola P bio kod Oskara, da zamoli da pomogne. Ovaj (Oskar) mu rekao da ne brine šta to Selaković priča za predsednika apelacije, u smislu da ne brine i da ga ne pita više za to", piše u poruci citiranoj u dokumentu do koga su ekskluzivno došli novinari KRIK-a.
 
Tekst je izazvao brojne reakcije, između ostalog i nagađanja o tome ko je Oskar.
SSP: Vučić je Oskar
 
Kako se to već dešava u Srbiji, počelo se sa politizacijom čitave priče, umesto da odgovore javnosti ponude institucije. Kako to nije za očekivati, ostaju da se slušaju nagađanja.
 
Stranka slobode i pravde je u svom saopštenju postavila pitanje zbog čega niko ne sme da kaže da je Oskar, u stvari, predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
 
"Bez njega se ne donosi ni jedna jedina odluka. I apsolutno je jasno da cela mašinerija koja je pomagala klanu Darka Šarića, ali koja je bila podrška i klanu Veljka Belivuka, nije mogla da se pokrene bez Vučićeve odluke. Ne postoji druga osoba od koje su Stefanović i Parezanović dobijali naredbe da rade sve što su radili osim Aleksandra Vučića. Oskar je čovek koga mafija naziva 'svemogući funkcioner', govori 'samo jedan čovek koji može da reši njihov problem'?", navode u SSP-u.
 
  
 
Brnabić: Vučić nije Oskar
 
Po rečima premijerke u tehničkom mandatu Ane Brnabić, Aleksandar Vučić nije Oskar koji se pominje u prepiskama iz Skaj aplikacije. 
 
Kaže da je u pitanju "brutalna laž, mešetarenje i destabilizacija Srbije".
 
 
Dodala je i da su mnoge organizacije civilnog društva i mediji su postali ispostave određenih političkih pokreta i partija.
 
Stefanović: Iste nebuloze, nema dokaza
 
Bivši ministar Nebojša Stefanović kaže da se po "ko zna koji put dovodi u vezu sa okorelim kriminalcima", te da je svaki put do sada te laži demantovao, zahtevajući od nadležnih organa i međunarodnih partnera da ispitaju "ovakve besmislice". 
 
On je zatražio i od Stranke slobode i pravde da objasne "zašto uzimaju u ruke takvu brutalnu laž da naprave neki politički poen", i bez, kako tvrdi Stefanović, ikakvog dokaza i provere "plasiraju čiste laži preko medija koje direktno kontrolišu".
 
"Optužuju čak i predsednika republike da je i sam počinio teško krivično delo. Ni u jednoj zemlji na svetu ovakva laž i bahatost ne mogu da prođu bez posledica", ocenio je nekadašnji ministar policije.
Dojčinović: Sumnja u javnosti da je to Vučić, ali nema dokaza
 
Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović rekao je za N1 da je prepisku iz Skaj aplikacije zabeležila francuska policije i dostavila je srpskim kolegama, ali da Tužilaštvo za organizovani kriminal nije reagovalo. 
 
"Ovo je samo jedna u nizu priča o kriminalnim grupama koji imaju zaleđinu iz vrha države i vidimo da ne postoji ništa što te veze može da raskine. Te veze se održavaju decenijama zato što tužilaštvo ne želi, ne sme da uopšte uđe u te slučajeve i rasvetli korupciju. Tužilaštvo s vremena na vreme uhapsi kriminalce, ali ne sme da radi posao koji je bitniji od hapšenja kriminalaca – da pohapsi ljudi iz države koji su kriminalcima pomagali", naveo je Dojčinović.
 
  
 
Dodao je i da sada svi u javnosti pogađaju ko je Oskar, koji je predstavljen kao svemogući funkcioner. 
 
"Sva sumnja javnosti je da je to predsednik Vučić, što ima logike sa stanovišta toga da je to osoba koja je iznad ministra policije, a sumnjamo da je to mogla da bude premijerka. Ipak u ovom trenutku ne postoji nijedan pisani dokument, materijalni dokaz da je on u pitanju", zaključio je Dojčinović.
  • Marina

    09.03.2024 12:13
    A ha ha ha
    Ako Brnaba kaže da nije on, onda sigurno nije
  • Dotur Luigi

    09.03.2024 11:55
    Ни по бабу - ни по стричевима! Кадија те тужи - кадија ти суди !
  • Dotur Luigi

    09.03.2024 11:53
    Ни по бабу - ни по стричевима! Кадија те тужи - кадија ти суди !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija