FOTO "Uvek na prvoj liniji": Održana osmomartovska protestna šetnja

Neformalna mreža feminističkih i ženskih grupa i nezavisnih aktivistkinja, organizovala je danas u Beogradu osmomartovsku protestnu šetnju za veća prava žena, nazvanu "Uvek na prvoj liniji".
FOTO "Uvek na prvoj liniji": Održana osmomartovska protestna šetnja
Foto: FoNet (Marko Dragoslavić)
Marš je počeo u tišini kako bi učesnice skupa odale poštu nastradalima u školi "Vladislav Ribnikar".
 
Protestna šetnja počela je u 17.30h na Trgu Slavija, a završena je na Trgu republike nešto pre 20 časova.
"Okupile smo se kako se to radilo i pre 100 godina, da poručimo da moramo da budemo ravnopravne u svim sferama života sa muškarcima. Smatramo da nejednaki uslovi dovode strukturno do nasijla, a posledice toga su katastrovalne. Želimo nultu toleranciju na nasilje", rekla je jedna od organizatorki protesta Nađa Bobić.
 
Učesnice protesta ističu da su suočene sa ozbiljnom krizom u državi u kojoj vlast svakodnevno proizvodi nasilje i da zbog toga nastavljaju borbu za punu ravnopravnost žena.
Učesnice protesta nosile su transparente s porukama "Stop nasilju“, "Protiv nasilja vlasti"  "Smrt žena nije porodična vrednost“, "Ćutanje=smrt", "Feminizam je klasna borba", "Niko nije slobodan dok nisu svi slobodni" i druge.
 
Tokom šetnje bilo je nekoliko incidenata. Jedan muškarac polomio je LGBT zastavu, a drugi je psovao i vređao učesnice i učesnike marša. U oba slučaja odmah je reagovala policija. Udaljen je još jedan muškarac jer je nosio majicu najverovatnije sa uvredljivim sadržajem, javljaju reporteri.
 
 
Na protestu su, uz govore o aktuelnom položaju žena u društvu, pročitana i pisma Palestinki koje su izbegle iz Gaze i sada žive u Srbiji.
  • @TopeHTe

    09.03.2024 08:09
    Brani pravi na različitost. Pravo čoveka. A ko si ti da zabranjuješ?
  • @Strašno

    09.03.2024 08:06
    Liberali su se izborili i za tvoju slobodu govora.
  • V5

    09.03.2024 06:53
    Svu ultraši su za izbegavanje
    @ Strašno
    Ovi liberali su gori od ultra desničara.

    Ajde nam izloži tvoju teoriju i dokaži je. Ultra desničari su ultra zadrti, a od takvih gorih nema.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija