Izborila se za svoje embrione: Viši sud presudio u korist žene čiji je suprug preminuo tokom korone

Viši sud preinačio je presudu Prvog osnovnog suda u Beogradu iz 2023. godine kojom je Ani Mladenović Marković zabranjeno da koristi svoje embrione, pošto joj je suprug preminuo.
Izborila se za svoje embrione: Viši sud presudio u korist žene čiji je suprug preminuo tokom korone
Foto: Pixabay
Prema Zakonu o biomedicinskoj potpomognutoj oplodnji, trebalo je da embrioni budu uništeni.
 
Ana je od muževljeve smrti u januaru 2021. godine vodila pravnu borbu da sačuva svoje embrione, koje bi iskoristili u postupku vantelesne oplodnje da on nije preminuo od posledica koronavirusa. Prvi osnovni sud u Beogradu doneo je odluku o uništavanju embriona, ali je Viši sud sada tu odluku preinačio, prenosi Nova.rs.
Mladenović Marković je posle smrti supruga od privatne klinike tražila da joj vrate njena dva embriona, kako bi mogla da ode na vantelesnu oplodnju i ima još dece, jer to je ono što su ona i njen pokojni suprug želeli. Međutim, Klinika je planirala da embione uništi u skladu sa Zakonom o (BMPO).
 
"Želeli smo i pokušavali da proširimo našu porodicu, da naša ćerka, koju smo dobili prirodnim putem, dobije brata i (ili) sestru. Međutim nakon njegove smrti, meni su ta dva embriona, koliko ih tamo ima, oduzeta i osporavaju mi pravo na njih, jer su po našem Zakonu o BMPO neophodni potpisi oba partnera kako bismo dobili svoje embrione", ispričala je Ana za portal Nova.rs krajem 2022. godine.
Viši sud je sada u odluci naveo da Specijalna bolnica za ginekologiju "Jevremova" mora da Mladenović Marković preda dva zamrznuta embriona koja je ona potraživala.
 
 
Ona nije jedina žena koja se borila za svoje embrione. Više njih već nekoliko godina čeka da im se ti problemi reše.
 
I Danijela Jakšić, čiji je suprug takođe preminuo tokom procesa potpomognute oplodnje, kazala je ranije da nema odgovora na zahtev da svoje embrione izveze u zemlju gde može da uradi transfer.
 
Ona je u avgustu 2023, gostujući na N1, rekla da niko nema odgovor, iako ne bi trebalo da se radi o problemu, već o ličnim stvarima, potomstvu za koji su se roditelji borili i plaćali, a država nije učestvovala u tome.
 
"Sada kad sam ja otišla po nešto što je bukvalno moje meso, neko stavlja ruku na to i daje sebi pravo da se time bavi", govorila je Jakšić.
 
Rekla je da po zakonu klinika čuva embrione pet godina, i da ona to plaća, a ima nekoliko godina da se nešto promeni ili će biti u istoj situaciji kao Ana, kojoj je taj rok isticao.
  • Andrija Šrek

    13.03.2024 09:53
    ??
    Ako ostavimo po strani (loš!) zakon, meni nije jasno zbog čega bi uopšte neko osporavao ženi da koristi svoje embrione u ovakvom slučaju??
  • Ju

    13.03.2024 07:55
    Ja sam koristila usluge VTO u Jevremovoj, nažalost bez uspeha. Tamo mi je ostalo 11 embriona i rečeno mi je da će biti zaleđeni 5 godina, ali me niko nije obavestio o ovakvom zakonu. S obzirom da zbog zdravstvenog stanja nisam mogla da nastavim (imala sam šest pokušaja), nadala sam se da će moji embrioni biti dati nekome, ali su mi tamo rekli da je to velikodušno, samo što nije moguće jer to zakon ne dozvoljava. Meni su ostavili utisak veoma finih i stručnih ljudi. Drago mi je zbog ove presude i nadam se da će se sada zakon promeniti, na korist žena koje su, nažalost, u međuvremenu ostale udovice. Srećno!
  • R49

    13.03.2024 06:56
    Malo pameti
    Očigledno je da zakon treba menjati jer nije dobar, ali nije jedini takav u nebeskoj Srbiji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija