Banka u Srbiji profitirala nakon početka rata u Ukrajini: Vlasništvo je - rusko

Firme iz Srbije koje su pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, a zaradile su milione od izvoza u Rusiju zaobilazeći zapadne sankcije, imaju račune u API banci u Srbiji.
Banka u Srbiji profitirala nakon početka rata u Ukrajini: Vlasništvo je - rusko
Foto: Pixabay
To je privatna banka iz Srbije sa vlasništvom ruskog porekla, utvrdio je danas Radio slobodna Evropa u bazi podataka Agencije za privredne registre.
 
Firme Kominvex, Soha info, Goodforwarding i Avio Chem imaju račune u API banci, a svi dinarski i devizni računi otvoreni su pošto je u februaru 2022. godine počela ruska invazija na Ukrajinu, a Zapad uveo sankcije Rusiji, kojima se Srbija nije priključila.
Kominvex, Soha info i Goodforwarding su pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država od februara, dok je firma Avio Chem pod sankcijama Velike Britanije od decembra prošle godine.
 
Vlasnik banke je Andrej Šljahovoj, u Rusiji poznat kao milioner i nosilac predsedničke povelje za "zaslužnog ekonomistu", koja mu je dodeljena 1999. godine.
Tragovi njegovog bankarskog biznisa povezuju Rusiju, gde je pod istragom, Srbiju, gde državne institucije ne odgovaraju na pitanja RSE o poslovanju Šljahovoja, i karipski "poreski raj" Grenadu.
 
Radiju slobodna Evropa nije poznata vrednost transakcija koje su firme iz Srbije pod zapadnim sankcijama imale na računima u API banci.
 
Ta banka je u odgovoru za RSE navela da "ne otvara platne račune klijentima sa liste sankcionisanih od strane Evropske Unije i Sjedinjenih Američkih Država".
 
"API Banka u cilju kontrole ispunjavanja obaveza u vezi za sankcijama, bilo da je reč o propisima Srbije ili zahtevima korespondentskih banaka, ima alate koje onemogućavaju izvršenje transakcija koje krše navedene obaveze", dodaju u odgovoru.
 
Izostalo je, međutim, pojašnjenje kako tri firme sa "crne liste" SAD imaju račune u API banci iako su u februaru ove godine stavljene pod sankcije i da li je banka kontrolisala sve njihove transakcije.
 
Radio slobodna Evropa ukazuje na to da je API banka u Srbiji pre ruske invazije poslovala u minusu, a onda je zaradila oko 2,2 miliona evra u 2022. godini, pokazuje finansijski izveštaj u bazi Agencije za privredne registre Srbije.
 
Za devet meseci 2023. godine, prema podacima koje je dostavila Narodnoj banci Srbije, API banka je zabeležila dobitak koji premašuje šest miliona evra.
 
Narodna banka Srbije nije odgovorila na pitanja o nadzoru i poslovanju API banke.
 
"Imamo najbolju ponudu za vas za plaćanje u rubljama", glasi reklama na sajtu API banke u Srbiji, jedine na finansijskom tržištu sa privatnim vlasništvom ruskog porekla, navodi RSE. 
 
Tekst u celosti čitajte na OVOM linku.
  • B

    14.03.2024 08:55
    zbunjen sam
    Zar nije bombardovanje suverenih zemalja humanitarna akcija?
    Ili to vazi samo kad Amerika bombarduje?
    Rusi humanitarci krenuli da pomognu Ukrajini da procveta kao mi posle NATO bomardovanja. Kakva je to humanitarna akcija ako se na njoj ne zaradi malo...
  • dr Špiro Karapandža

    14.03.2024 08:25
    Ko je bolan đe video da se sirotinja od rata obogatila.
  • Zare

    14.03.2024 08:18
    Ipak je Srbija uznapredovala u odnosima s Rusijom. Kroz istoriju je bila njihova sahovska figurica, koju je olako zrtvovala a danas smo trojanski konj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija