Patrijarh: Nećemo govoriti rodno osetljivim jezikom, nego srpskim

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije izjavio je da ljudi u Srbiji ne pristaju na to "da majke i očevi budu roditelji broj 1 i 2, a možda i 3 i 4".
Patrijarh: Nećemo govoriti rodno osetljivim jezikom, nego srpskim
Foto: FoNet
Dodao je da ne treba da dozvole da njiha deca ne znaju ko im je majka, a ko otac, a da naposletku ne znaju ni ko su oni sami.
 
"Mi ne govorimo i nećemo govoriti rodno osetljivim jezikom, nego srpskim jezikom. Ne pristajemo da bilo kome zbog toga što govori srpskim jezikom budu uskraćena ljudska prava, a pogotovu da zbog toga bude kažnjavan", rekao je patrijarh Porfirije na naučnom skupu "Pravni aspekti i posledice Zakona o rodnoj ravnopravnosti", u Narodnoj biblioteci Srbije.
On je naglasio da srpski narod "posebno izražava negodovanje zbog činjenice da se od vrtića, preko osnovnih i srednjih škola i univerziteta, nameće promena svesti i načina života pojedinca i društva u celini promovisanjem rodne, tačnije LGBTQIA+ politike i prakse".
"Protivno svakom demokratskom načelu je da lične sklonosti manjine koju niko ne ugrožava ni na koji način, niti sme da ugrožava, postanu opšte obavezujuće za većinu", konstatovao je patrijarh Porfirije.
 
Pozvao je profesore prava, naučnike, advokate i druge učesnike skupa da danas i narednih dana predlože koje pravne mere je potrebno da se preduzmu, kako bi u bliskoj budućnosti mogli da prestanu da se bave ovim Zakonom.
 
Taj Zakon, dodao je, pokušava da menjajući način međusobne komunikacije, zapravo potpuno izmeni način našeg života, naš etos.
 
On se zahvalio Maragariti Pietes, predstavljenoj kao verovatno vodećem evropskom stručnjaku za probleme rodne ideologije, što je doputovala iz Brisela da učesnicima skupa pruži podršku.
 
"Mnogo je u Evropi i svetu intelektualaca poput nje, što svedoči da mi nismo protiv demokatskih načela i ljudskih prava i slobode, nego upravo suprotno. Crkva, Matica, stručna javnost, čitav narod, brane ljudska prava i slobode", istakao je patrijarh Porfirije, na skupu koji su organizovali SPC i Matica srpska.

Komentari 83

  • Vojvođanin

    19.03.2024 13:06
    Blago nama kad se popovi bave zakonima...
  • Boki

    19.03.2024 07:55
    Mentor
    E moj pope, kad ti mentor bude dao šta treba stvarno da misliš promenićeš i retoriku.
    Gledam sinoć u vestima kako te Aca i Mile obradjuju u nekom privatnom vinogradu a kao da ispadne da te poštuju...
  • Jovica

    18.03.2024 11:10
    U centar
    Ništa tačnije i pezicnije nisam pročitao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.