Pola godine korišćenja penzionerskih kartica: "Ne znače nam ama baš ništa"

Prošlo je godinu dana od kada su počele prijave za penzionerske kartice i skoro pola godine od kada se one mogu koristiti, ali ni penzionerima ni njihovim udruženjima još nije najjasnije čemu služe.
Pola godine korišćenja penzionerskih kartica: "Ne znače nam ama baš ništa"
Foto: Pixabay
Do kraja februara za penzionerske kartice se, po rečima direktora PIO fonda Relje Ognjenovića, prijavio 1,1 milion penzionera kojima popuste i druge pogodnosti pri plaćanju roba i usluga nudi više od 830 firmi i ustanova.
 
Iz spiska tih firmi vidi se da se popust nudi i za razne stvari koje nisu primarne za penzionere, kao što su tehnički pregledi, šišanje kućnih ljubimaca, izložbe, lekovi za životinje, kursevi stranih jezika, piše "Danas".
U većini slučajeva popusti su od tri do 10 odsto, a penzioneri kažu da se popusti ne dobijaju na ono što svakodnevno koriste i da je sniženje za osnovne namirnice minimalno - ako ga uopšte i ima.
 
Predsednik Udruženja penzionera opštine Obrenovac Petar Nikolić rekao je da "penzionerima kartice ne znače ama baš ništa".
"Ne znamo čemu one uopšte služe. Neko daje neke 'bodove ', neko ne daje. Penzije su male i nikakve, najstarijima trebaju pare, a ne kartice. Prevashodno je potrebno ljudima sa niskim primanjima podići penzije da bi se približili onima s visokim. Kada se procentualno povećaju, pravi se još veći jaz, jer ne dobiju svi isto", rekao je Nikolić.
 
Podsetio je da veliki broj penzionera ima niska primanja, 15.000-16.000 dinara i da od tih sredstava ni osnovno ne mogu da priušte, a kamoli da uštede.
 
"Kakva im je onda vajda od kartice? Nemaju ni za dažbine. Ko zna ko se kod nas pita o socijalnoj politici, ali je nepravedno da u ovakvoj raspodeli najviše ispaštaju oni s najnižim primanjima, a onima s visokim je sve lakše", rekao je Nikolić.
 
Sekretar Udruženja penzionera opštine Vračar Dragan Sponza ocenio je da kartice ipak pomažu.
 
"Kartice služe za ostvarivanje raznih popusta. Međutim, nije nam najjasnije sakupljanja 'bodova'. Ipak, u nekim mesarama uz karticu popusta ima svaki dan, kao i u nekim većim trgovinskim lancima. Takođe, obuhvaćeni su i popusti na putovanje vozom i izlete", rekao je Sponza.
 
Predsednik Udruženja penzionera opštine Ub Tihomir Conić je rekao da građani iz tog kraja nemaju mnogo gde da uštede ako prilože kartice.
 
"Penzioneri mogu ostvariti 10 odsto popusta na određene vrste robe i prehrambene artikle u jednoj robnoj kući u Ubu. Na drugim mestima nema posebnih pogodnosti na korišćenje kartica", rekao je Conić.
 
Po rečima predsednika Udruženja penzionera opštine Paraćin Vitomira Đorđevića u tom gradu su bile gužve za podizanje penzionerskih kartica, ali da sada, kada bi ih trebalo koristiti, one "nisu aktuelne".
 
"U dva-tri veća trgovinska lanca koje posećujem popusti se retko kada mogu ostvariti, ako uopšte i primaju kartice. Neki daju popuste dva puta mesečno, a ranije su cene za penzionere bile niže svakog dana, kada se umanjivao račun za 100-200 dinara. U poslednje vreme kada sam pitao može li penzionerska kartica, na kasi su rekli da mi ništa ne znači, pa nisam više ni pokušavao", rekao je Đorđević.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u oktobru prošle godine govorio o rastu penzija. "Volim penzionere kao Boga, volim penzionere iz siromašnih delova. Imaće mnogo pogodnosti kad preuzmu penzionerske kartice", rekao je tada Vučić.
 
Iz Ministarstva finansija, kao ni iz PIO fonda, nisu poslali odgovore listu "Danas" o tome kako funkcionišu penzionerske kartice, zašto ne donose ravnopravnu korist građanima manjih i većih mesta, kao ni čemu uopšte služe "bodovi" koji se uz njih mogu prikupiti.
 
Penzioneri, kako su rekli u trgovinama, svake srede uz penzionersku karticu mogu ostvariti 12 odsto popusta u Roda i Merkator hipermarketima i u prodavnicama Idea Organic.
 
Na svu robu, osim one koja je na akciji, 10. i 25. u mesecu penzioneri mogu dobiti 15 odsto popusta u Univereksportu.
 
Svakog 10, 11, 25. i 26. u mesecu umanjenje cena određenih proizvoda za 10 odsto odobrava Dis, a datumi u Amanu kada se može ostvariti 10 odsto popusta su 9, 10, 11, 24, 25. i 26. u mesecu.
 
Dva dana u sedmici popust od 15 odsto daje Delez, a u trećoj i četvrtoj nedelji meseca određuje po jedan dan kada korisnici penzionerskih kartica imaju 10 odsto popusta.
 
Podsećamo da su popusti za penzionere određenim danima u prodavnicama odobravani i pre penzionerskih kartica.
  • Intelektualka

    18.03.2024 00:49
    Zašto niko ne piše o tome, da smo dobili kartice i pre ove zadnje...zašto se o tome ćuti,postavlja se pitanje ko zarađuje na kreiranju i štampanju tih kartica, koje nam ama baš... ničemu ne služe ...hajde već jednom da znamo; ko je kreator i prve i druge, koje su evidentno ovaj narod koštale brdo bačenog novca...!!???
  • Fića

    17.03.2024 15:56
    Penzionerske kartice
    Popust sa ovim karticama važi kada putuješ do Novog Sada, a po Vojvodini ne, ukoliko nije izdata u AP Vojvodina .
    Lično provereno.
    Neču ni da pitam : "Kako i zašto".
  • Поп 64

    17.03.2024 14:57
    Шта је ту чудно
    Још једна шаргарепа за пензионере само у лидлу има попуст на неки артикал. Зар пензионер са 15 16 хиљада може путовати авионом или ићи на излете то је моји пензионери лаж. Уживајте у преосталом животу а политичари који мисле о вама нек се наједу.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija