U zatvoru završio zbog petarde - mučili ga i ubili zbog kantine

Trojica zatvorenika terete se da su ubila sedamdesetčetvorogodišnjeg S. B, sa kojim su delili ćeliju u zatvoru u Padinskoj skeli.
U zatvoru završio zbog petarde - mučili ga i ubili zbog kantine
Foto: Pixabay
Za ubistvo se sumnjiče dvadesetogodišnji S. S. i dvadesetjednogodišnji S. S. i D. P. 
 
Kako je saopštilo Više javno tužilaštvo, dvadesetogodišnji S. S. se branio ćutanjem, dok su druga dvojica osumnjičenih iznela svoju odbranu.
Tužilaštvo ih sumnjiči za krivično delo teško ubistvo u saizvršilaštvu. 
 
"Sumnja se da su oni, u sobi u kojoj su zajedno boravili, S. B. svakodnevno psihički, fizički i seksualno zlostavljali, pošto mu je nestalo novca kojim je u zatvorskoj kantini kupovao namirnice za osumnjičene", navodi se u saopštenju tužilaštva.
 
Kako prenosi Nova, S.B. bacio je 31. decembra 2020. godine petardu sa terase svog stana, zbog čega je osuđen da plati kaznu od 30.000 dinara. Ipak, pošto je bio slabijeg materijalnog stanja i nije platio kaznu, ona mu je zamenjena zatvorskom i otišao je u zatvor. Tamo je ubijen 4. februara ove godine, a portal Nova.rs otkriva detalje presude protiv muškarca koji je zlostavljan u zatvoru, zbog čega je preminuo.
Sve je počelo kada je S,B. sa terase stana u kojem je živeo u jednom beogradskom prigradskom naselju bacio petardu oko 13 časova, 31. decembra 2020. godine. I možda bi sve prošlo drugačije da petarda nije pala pored ljudi koji su šetali bebu i preplašila ih. O svemu je obaveštena policija, koja je utvrdila o čemu se radi i ko je bacio petardu.
 
S.B. se u početku branio da je petardu bacio njegov unuk, ali je kasnije ipak priznao krivicu za prekršaj iz oblasti javnog reda i mira. Prvo je kažnjen sa 10.000 dinara, ali se MUP žalio na presudu i na novom suđenju mu je određena kazna od 30.000 dinara. Na kraju je ovaj čovek završio u zatvoru i to u Padinskoj Skeli, zajedno sa drugim prekršajcima, jer nije platio kaznu. Sve je bilo po zakonu, njegova krivica nije sporna, na kraju je i sam priznao da je bacio petardu koja je uplašila bebu.
 
Ipak, penzioner je umro 4. februara ove godine, tokom izdržavanja kazne od 30 dana zatvora u zatvorskoj ćeliji.
 
Obdukcijom je ustanovljeno da je preminuo od posledica unutrašnjih povreda i krvarenja. Stanimira su, kako se sumnja, danima tukla trojica drugih zatvorenika S. S. (20), S. S. (21) i D. P. (21), koji su takođe služili kazne za prekršaje. Naneli su mu smrtonosne povrede.
 
Mladi osuđenici su bili puni snage, a zatvorski čuvari i uprava nisu reagovali i na kraju je S.B. umro. Protiv sedam službenika Uprave za izvršenje krivičnih sankcija pokrenut je disciplinski postupak, upravnik zatvora u Padinskoj Skeli je premešten na niže radno mesto i sada je zamenik upravnika.
 
Iako je penzioner umro 4. februara, a obdukcija nepobitno potvrdila 8. marta da je on ubijen, niko od nadležnih, ni Više javno tužilaštvo niti Uprava za izvršenje krivičnih sankcija nisu se oglašavali tim povodom sve dok vest nije dospela u medije.
Tužilaštvo je u svom saopštenju iznelo detalje koji govore u brutalnosti kojoj je ubijeni bio izložen.
 
Tužilaštvo navodi i kako je jedan od osumnjičenih "peškirom izvlačio jezik iz usta" kako bi ga onemogućio da se požali komandirima na zlostavljanje i ponižavanje koje trpi.
 
"S.B. je 3. februara bio na lekarskom pregledu usled povreda koje je zadobio, ali usled straha nije prijavio zlostavljanje koje trpi, pa su ga iste večeri osumnjičeni odveli u kupatilo gde su ga polivali hladnom vodom. Sutradan se zdravsteno stanje S.B. znatno pogoršalo, pa je usled zadobijenih povreda, gubitka veće količine krvi i poremećaja disanja i cirkulacije zbog obostranih preloma rebara i grudne kosti i nastupelih komplikacija S.B. preminuo", navodi Više javno tužilaštvo.
 
Istraga je u fazi ispitivanja svedoka i prikupljanja dokaza.

Komentari 107

  • Živković

    23.03.2024 21:16
    Ovog čoveka je bukvalno ubila Srbija. A ti treba posle ovoga šta? Da se zagrneš tom zastavom i da je voliš? Ne znam kako više. Posle svega.
  • Bivsi_Detelinarac

    23.03.2024 16:14
    ni kod Nusica nije bilo ovako
    ne zivim u Srbiji,ali ovo je zaista tragikomicno,covek bacio petardu ,penzos. Kad je Velja nevolja zavrsio u zatvoru? nazalost ne vidi se kraj ovom cirkusu!
  • Milutin

    22.03.2024 20:11
    Tuga
    Plakao sam kad sam citao Knjigu o Milutinu i tesio se da su takva vremena prosla. I jesu, dosla su jos gora..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija