Ministarstvo pravde o smrti zatvorenika u Padinskoj Skeli: Pokrenut je postupak unutrašnje kontrole

Osuđenik S. B. star 74 godine preminuo je u zatvoru u Padinskoj Skeli nakon što su ga cimeri iz ćelije zlostavljali psihički i fizički.
Ministarstvo pravde o smrti zatvorenika u Padinskoj Skeli: Pokrenut je postupak unutrašnje kontrole
Foto: 021.rs
Ministarstvo pravde navodi da je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija odmah, po saznanju za smrt S. B, obavestila Ministarstvo unutrašnjih poslova i nadležno javno tužilaštvo.
 
"Više javno tužilaštvo u Beogradu je posle dobijanja obdukcionog nalaza pokrenulo istragu protiv tri prekršajno kažnjena lica koja izdržavaju kaznu u Kazneno-popravnom zavodu u Beogradu - Padinska Skela, zbog sumnje da su izvršila krivično delo Teško ubistvo iz člana 114. Krivičnog zakonika", navodi se.
Kako dodaju, protiv odgovornih lica u Kazneno-popravnom zavodu u Beogradu - Padinska Skela, Ministarstvo pravde je preko Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, kao organa u njenom sastavu, pokrenulo postupak unutrašnje kontrole i postupke za utvrđivanje disciplinske odgovornosti.
 
"Upravnik Zavoda je zbog navedenog događaja smenjen. Apelujemo na nadležne organe da u što kraćem roku sprovedu postupak protiv učinilaca ovog svirepog ubistva i iste što strožije sankcionišu", ističe se u saopštenju Ministarstva pravde.
Zatvorenik je preminuo nasilnom smrću, utvrdila je obdukcija, saopštilo Tužilaštvo, a za ceo slučaj saznali smo iz medija. I to više od mesec dana nakon što se dogodio.
 
U zatvoru je B. S. bio zbog prekršaja, bačene petarde, a tamo je doživeo psihičko, fizičko i seksualno zlostavljanje. Zbog ovog slučaja pokrenuti su disciplinski postupci protiv sedmorice službenika zatvora, dok je upravnik premešten na drugo mesto.
 
Za ubistvo se sumnjiče dvadesetogodišnji S. S. i dvadesetjednogodišnji S. S. i D. P. 
 
Kako je saopštilo Više javno tužilaštvo, dvadesetogodišnji S. S. se branio ćutanjem, dok su druga dvojica osumnjičenih iznela svoju odbranu. Tužilaštvo ih sumnjiči za krivično delo teško ubistvo u saizvršilaštvu. 
 
"Sumnja se da su oni, u sobi u kojoj su zajedno boravili, S. B. svakodnevno psihički, fizički i seksualno zlostavljali, pošto mu je nestalo novca kojim je u zatvorskoj kantini kupovao namirnice za osumnjičene", navodi se u saopštenju tužilaštva.
  • Za

    21.03.2024 11:39
    Ćuzu
    Da, krivična odgovornost, ćorka za direktne počinioce, a ostavka za indirektno odgovorne tj. nadležni ministar zbog javašluka i prikrivanja događaja, jer ako sam dobro video sve se zbilo još 4.2.
  • pepa

    21.03.2024 11:16
    Mafija u plavom
    Ma treba da se svi dignemo, eeeeej! Ovo je postalo neizdrživo. Kriminalci i teroristi nam vode sve institucije. SVI na ulice, breee!!!
  • Ćuza

    21.03.2024 07:54
    Ćorka
    Traže se ostavke. Zar netreba krivična odgovornost za smrt čoveka bez obzira što je zatvorenik.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija