Od NATO bombardovanja čekaju na uklanjanje neeksplodirane avio-bombe: Pojedini tu ostavljali otpad

U kragujevačkom naselju Petrovac od maja 1999. godine čekaju na uklanjanje neeksplodirane NATO avio-bombe jer prethodno treba da se poštuje veoma složena procedura.
Od NATO bombardovanja čekaju na uklanjanje neeksplodirane avio-bombe: Pojedini tu ostavljali otpad
Foto: 021.rs (Ilustracija)

Kako prenosi portal Kragujevačke novine, projektil je pao kod mosta u Petrovcu, preko reke Uglješnice, a nadležni su lokaciju na kojoj se nalazi u više navrata obeležavali trakama s upozorenjem "Stop mine" kako bi građanima skrenuli pažnju na potencijalnu opasnost.

Bivši gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić svojevremeno je na pitanje novinara zašto se ne završava Petrovačka magistrala, koja treba da se spoji sa magistralnim putem Kragujevac - Topola, rekao da je razlog projektil iz vremena NATO agresije, ne naznačavajući tačnu lokaciju na kojoj se nalazi. 
"Nakon bombardovanja Kragujevca i okoline 9. maja 1999. godine pripadnici Štaba civilne zaštite Uprave za odbranu grada izvršili su izviđanje bombardovane lokacije i prikupili podatke i tragove koji su ukazivali da je pao avio-projektil koji nije eksplodirao. Utvrđeno je da se projektil nalazi u katastarskoj opštini Petrovac, na parceli koja je bila privatno vlasništvo više zakonskih naslednika", rekao je načelnik gradske Uprave za vanredne situacije Zoran Kočović.
 
On je kazao da je u toku 2020. godine, u vezi sa realizacijom projekta izgradnje infrastrukture na lokaciji Petrovačka magistrala, koja obuhvata i lokaciju kontaminiranu neeksplodiranim ubojnim sredstvom, Grad otkupio parcele, te su se stvorili uslovi za uklanjanje projektila.
Posle toga su se sastali predstavnici MUP - Sektora za vanredne situacije sa predstavnicima Grada Kragujevca kako bi definisali plan aktivnosti.
 
"Grad je preuzeo na sebe komunalno čišćenje lokacije, a tim za neeksplodirana ubojna sredstva Sektora za vanredne situacije metal detektorima je izviđao tu lokaciju. Obuhvaćen je kvadrat veličine 15 puta 15 metara i dubine šest metara. Prilikom tog izviđanja nisu pronađeni signali prisustva avio-bombe, ali su ispod površine zemlje na dva metra dubine pronađeni delovi", kazao je Kočović. 
 
Prema njegovim rečima, Sektor za vanredne situacije je pripremio projekat uklanjanja avio-projektila.
 
"Grad je započeo proceduru za raspisivanje tendera radi prikupljanja ponuda licenciranih izvođača radova koji bi dalje pristupili realizaciji zadataka neophodnih za izvršenje projekta", rekao je Kočović.
 
Iako je lokacija na kojoj se nalazi projektil obeležavana trakama sa upozorenjem na opasnost, neodgovorni pojedinci su, prema njegovim rečima, uklanjali traku i na spornu parcelu istovarali komunalni otpad i napravili divlju deponiju, nesvesni rizika.
Tokom bombardovanja Kragujevca 8. maja 1999. godine avio-bomba velike razorne moći pogodila je poštu u naselju Aerodrom i prošla kroz temelj objekta, a protokom vremena sve dublje tonula. Bezbedno je uklonjena tek posle 586 dana i posle peticije građana.
 
Uklanjanje je trajalo 20 dana, a bilo je angažovano 14 profesionalaca.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.