Jakšić: Vlast se trudi da sakrije da ima odličnu saradnju sa NATO

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić izjavio je da dok NATO zvaničnici ističu da je saradnja sa Srbijom na odličnom nivou, zvanični Beograd se trudi da partnerske odnose sakrije od očiju javnosti.
Jakšić: Vlast se trudi da sakrije da ima odličnu saradnju sa NATO
Foto: Beta/AP
Jakšić je agenciji Beta kazao da je "javna tajna" da odnose Srbije i NATO karakteriše "tiha integracija".
 
"Reforme Vojske Srbije teku u skladu sa standardima NATO, a po takvim pravilima uređen je i Generalštab. Prihvaćen je i NATO kalibar municije. S NATO imamo Sporazum o bezbednosti podataka, zajedničke vežbe...", naveo je on.
Prema njegovim rečima, jedino je javna diplomatija oko NATO - tajna.
 
"Dok NATO zvaničnici ističu da je saradnja sa Srbijom na odličnom nivou, zvanični Beograd ima 'zaverenički pristup' i namenski se trudi da partnerske odnose sakrije od očiju javnosti, kao na primer oko tekućeg usaglašavanja Srbije s dokumentom NATO o objedinjavanju partnerske saradnje, koji uključuje i Individualni akcioni plan partnerstva (IPAP)", kazao je komentator.
Ocenjujući odnose Srbije i NATO 25 godina nakon agresije i bombardovanja, Jakšić je rekao da je podrška NATO u prvim godinama posle bombardovanja 1999. bila veća nego tri decenije kasnije.
 
"Nekada popularna sintagma evroatlantske integrecije potpuno je razbijena. Ništa na to ne utiču ni izjave generalnog sekretara Jensa Stoltenberga koji je više puta izrazio žaljenje i saučešće. Takvo raspoloženje je direktna posledica zvanične politike koja omraz prema zapadnoj vojnoj alijansi koristi za svoju nacional-patriotsku promociju", kazao je on.
 
Jakšić smatra da su razmišljanja o članstvu Srbije, koja je uz BiH jedina na Zapadnom Balkanu van NATO, proglašena za jeres.
 
"Čak je nepoželjna i debata o ekonomskim koristima koje bi zemlja imala od članstva. Promoviše se koncept vojne neutralnosti iako ona nije međunarodno verifikovana", rekao je komentator.
 
Na pitanje kako situacija u Ukrajini utiče na odnose Srbije i NATO, Jakšić je kazao da zvanični Beograd želi da sačuva politiku balansiranja u skladu s jednom od svojih poznatih dihotomija: "I Moskva i Kijev".
 
"Uz jednu razliku - saradnja s Rusijom je javna, s Ukrajinom tajna. Nema sankcija Rusiji, poručuje se javnosti od koje se krije da Srbija preko američkih posrednika prodaje municiju Ukrajini. NATO nema razloga da se žali iako bi njegova kolektivna odbrana svakako bila snažnija sa Srbijom u članstvu. Moskva ćuti jer procenjuje da ima više koristi nego štete", objasnio je on.
 
Dodao je da je saradnja s NATO bila na znatno većem nivou nego s Rusijom i pre rata u Ukrajini.
 
"Dok Srbija nije februara 2022, odmah posle ruske agresije na Ukrajinu, zavela moratorijum na vojne vežbe sa stranim partnerima, brojke koje ponekad stidljivo dopru do javnosti pokazivale su da je u dve godine pre toga bilo oko 120 zajedničkih aktivnosti sa NATO u okviru programa Partnerstvo za mir, značajno više nego sa Rusijom. Prošle godine je, uprkos moratorijumu, u Srbiji održana zajednička vežba s vojskama osam članica NATO (plus BiH). Politički dijalog s NATO je takođe stalan", naveo je Jakšić.
I pored toga, dodao je, percepcija i imidž NATO u srpskoj javnosti su negativni.
 
"Percepcija je onakva kakvu stvara vlast - negativna. Prema nekim ispitivanjima, podrška članstvu je na istorijskom minimumu od 5,4 odsto, mada je verovatnije da se kreće oko deset procenata", rekao je Jakšić.
  • Zare

    24.03.2024 19:23
    Tesko je razumeti sizofrenu situaciju gde jaca saradnja sa NATO a ujedno jaca anti natovska propaganda preko javnog servisa i proruskih portala.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija