Džoint u kifli, heroin u posudi za tečni sapun: Šta putnici pokušavaju da prenose preko granice?

Paket heroina u posudi za tečni sapun, džoint u kifli, marihuana u teglici čokoladnog krema - carinici se u Srbiji svakodnevno suočavaju sa dovitljivijim pokušajima krijumčarenja najrazličitije robe.
Džoint u kifli, heroin u posudi za tečni sapun: Šta putnici pokušavaju da prenose preko granice?
Foto: 021.rs

Koliko su carinska iskustva sa pokušajima krijumčarenja šarenolika i neobična, najslikovitije pokazuje popularan nalog ove službe na Instagramu @carina_srbije koji trenutno prati skoro 70 hiljada ljudi. Zahvaljujući njemu uspeli su da zainteresuju najširu javnost za značajnu ulogu koju carina ima u društvu, da informišu o onome što bi trebalo da znamo pre nego što krenemo na put, ali i da skrenu pažnju na pojave sa kojima se bore, piše Euronews Srbija.

Ovaj portal izdvaja najzanimljivije pokušaje krijumčarenja objavljene na Instagram nalogu Carine.
 
Narkotici u svakoj šupljini vozila
 
U nastojanjima da zamaskiraju svoj tovar naročito su kreativni krijumčari droge, pa su tako nedavno carinici na graničnom prelazu Preševo u rezervoaru jednog kamiona otkrili preko 42 kilograma heroina za koji se prvobitno sumnjalo da je reč o sintetičkoj drogi.
Tovar je otkriven kada je kamion koji se iz Grčke uputio ka Belgiji izdvojen za pregled na carinskom mobilnom skeneru, zahvaljujući čemu su carinici primetili nepravilnosti u predelu rezervoara za gorivo koji je bio pregrađen za potrebe krijumčarenja.
 
Unutrašnjost rezervoara je bila podeljena tako da samo jedna četvrtina primi gorivo, dok je veći deo rezervoara poslužio kao specijalni bunker za skrivanje narkotika.
 
"Mesto skrivanja pre svega zavisi od toga o kojoj količini je reč. Tako su carinski službenici prošle godine pronašli preko pola tone marihuane u pregrađenoj cisterni, a nekoliko godina ranije i nepunu tonu te droge skrivenu u kuhinjskim elementima", objašnjavaju iz Uprave carina. 
 
Upamćen je ostao i slučaj skrivanja džointa u kifli, podseća Euronews Srbija.
 
Šta putnici najčešće prećute carinicima
 
Iz Uprave carina Srbije za Euronews Srbija kažu da se najčešće krijumčari akcizna roba i garderoba, ali da krijumčari prate i potrebe tržišta.
 
Tako je pred Međunarodni dan žena krijumčarenje kozmetike gotovo redovna pojava, a ove godine su tako na graničnom prelazu Kelebija pronašli dekorativnu kozmetiku vrednu 11.000 evra i to skrivenu ispod polovnih stvari. Utvrđeno da se radilo o 12.770 artikala: maskara, ruževa, sjajeva, lakova, pudera, bronzera i senki poznate robne marke.
 
Ima i onih koji preko granice pokušavaju da prokrijumčare i automobile. 
 
Jedan takav, krajnje neobičan slučaj, otkriven je u kamionu koji je prema dokumentaciji iz Slovenije ka Srbiji prevozio tovar sirovina za proizvodnju boja i lakova.
 
Nakon što je sa vozila uklonjena cerada, carinici su na vrhu prijavljenog tovara ugledali "BMW" za čiji utovar je očigledno bilo potrebno angažovati viljuškar, a potom ga i dobro obezbediti da se ne bi pomerao tokom vožnje.
Krijumčarenje kulturne baštine
 
Iz Uprave carina Srbije dodaju da su se u svom bogatom iskustvu susretali i sa brojnim pokušajima krijumčarenja predmeta kulturne baštine: rimskog novca, antičkog nakita, umetničkih slika, vrednih knjiga, ikona, starih crkveno-službenih predmeta, starog oružja, satova, srebrnine...
 
Tokom prošle godine otkriveno je nekoliko takvih prekršaja, među kojima je posebno zanimljiv slučaj sa graničnog prelaza Ribarci ka Bugarskoj, zabeležen početkom oktobra, kada je pored antikviteta - preko 100 srebrnih i bakarnih kovanica, prstenja i drugih predmeta od metala i gline, zaplenjena i profesionalna arheološka oprema, piše Euronews Srbija.
 

 

Na graničnom prelazu Gradina je sprečen pokušaj dvojice putnika da u ličnom prtljagu prokrijumčare sedam vrednih pravoslavnih ikona. Da bi se sa preciznošću utvrdila njihova starost i autentičnost angažovan je stručnjak koji je potvrdio da je reč o ikonama velike materijalne, istorijske i umetničke vrednosti, nastalim najverovatnije krajem 18. i početkom 19. veka.
  • trla

    25.03.2024 12:38
    baba lan
    da je metio u sendvic verovatno bi dzoint prosao
  • Nene

    25.03.2024 10:09
    Može sve da se prenese ako si sektaš!
  • Aj

    25.03.2024 09:08
    hm...
    sve hvataju samo ove sa kupijem prodajem ne mogu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.