Aktivisti i aktivistkinje 60 organizacija: Odlučno ćemo braniti Zakon o rodnoj ravnopravnosti

Aktivistkinje i aktivisti za ravnopravnost, ženska i ljudska prava okupljeni u 60 organizacija odlučno će braniti Zakon o rodnoj ravnopravnosti kao što su se odlučno borili za njegovo usvajanje.
To će učiniti jer je taj zakon važan i tiče se svih građana, saopštila je nevladina organizacija FemPlatz.
 
"Zakon o rodnoj ravnopravnosti određuje da smo svi ravnopravni i on nije neustavan, kako se pogrešno navodi, već je upravo u skladu sa Ustavom, koji zabranjuje diskriminaciju na osnovu bilo kog ličnog svojstva, garantuje ravnopravnost žena i muškaraca i propisuje obavezu države da razvija politiku jednakih mogućnosti kako bi se ostvarila stvarna, suštinska ravnopravnost", navodi se u saopštenju.
Navedeno je da suštinska ravnopravnost znači da građani i građanke imaju ne samo jednaka prava, već i odgovornosti i jednake mogućnosti za uživanje prava u obrazovanju, socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti, na tržištu rada i u svim drugim oblastima.
 
"U ovom zakonu piše da je zabranjeno da nas neko uznemirava, ponižava, preti, uslovljava, da nas seksualno ucenjuje ili uznemirava, da vrši nasilje ili da nejednako prema nama postupa zbog trudnoće, roditeljstva, usvojenja", saopšteno je.
Istaknuto je da Zakon o rodnoj ravnopravnosti nije nasilje nad porodicom, već garancija da će državni organi reagovati na nasilje u porodici, kada do njega dođe.
 
"Ovaj zakon ne uništava porodične vrednosti, već obezbeđuje ravnotežu između porodičnog i poslovnog života, i doprinosi unapređenju porodičnih odnosa zasnovanih na ravnopravnosti, poštovanju i solidarnosti", zaključuje se. 
  • pitam

    28.03.2024 20:23
    60 organizacija, ja se izvinjavam, samo pitam čemu služi 60 organizacija na istu temu? Ko to finansira i kada to pitam ne plediram zaista da je neko strani plaćenik, već da muzu konkurse i domaće i EU?
  • Жика Дрвосеча

    28.03.2024 16:07
    Ови очигледно нису радили у ЈК Предузећима да осете закон о родној равноправности, нема ни закона о раду да препознаје радника ,још нисам видео да жандармерија спроводи и хапси неку жену са лисицама и захватима испод руке са главом надоле,нити да лежи на земљи везаних руку и раширених ногу ,све то раде мушким особама

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.