Srbija protiv nasilja, NADA i ProGlas usaglasili stav za skupštinski kolegijum o preporukama ODIHR-a

Koalicije "Srbija protiv nasilja" i NADA, zajedno sa inicijativom "ProGlas" usaglasili su jedinstvenu platformu sa kojom će opozicija nastupiti na skupštinskom kolegijumu.
Srbija protiv nasilja, NADA i ProGlas usaglasili stav za skupštinski kolegijum o preporukama ODIHR-a
Foto: 021.rs
Iz Skupštine Srbije je ranije saopšteno da je predsednica parlamenta Ana Brnabić sazvala za 1. april prvi sastanak skupštinskog kolegijuma na čijem dnevnom redu će biti konsultacije oko daljeg rada na primeni preporuka Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o decembarskiim izborima.
 
U saopštenju koalicija SPN piše da je usaglašena "jedinstvena platforma sa kojom će opozicija nastupiti na kolegijumu Narodne skupštine Srbije posvećenom izbornoj krađi, a koji je zakazan za ponedeljak 1. april".
Naveli su i tri ključna zahteva "koji moraju biti ispunjeni pre održavanja bilo kojih izbora", a prvi je "revizija biračkog spiska, u čemu će učestvovati i opozicione stranke i nevladine organizacije, u skladu sa preporukama ODIHR-a".
 
Tu spada i "zaustavljanje široko rasprostranjene zloupotrebe medija od strane vlasti i uspostavljanje odgovornog i profesionalnog izveštavanja javnog servisa RTS-a".
Kako je navedeno, tu je  i "održavanje svih lokalnih izbora u isto vreme zajedno sa izborima za Skupštinu grada Beograda, te je naglašeno da će opozicija inistirati i na ispunjenju svih (25) preporuka iz konačnog izveštaja ODIHR-a.  
 
"Dosadašnjim postupcima nosioci vlasti nisu pokazali spremnost na suštinsku promenu izbornih uslova, već su nastavili sa aktivnostima koje su i dovele do ocene o neregularnosti izbora i post-izborne krize, kao što su migracije birača, manipulisanje biračkim spiskom, ucene i pritisci na birače i zloupotreba medija", piše u saopštenju.
 
Kako je navedeno, Srbija se nalazi u dubokoj političkoj krizi koja je nastala nakon krađe izbora i neophodne su hitne i odlučne promene, čiji se efekti moraju osetiti pre održavanja bilo kojih narednih izbora, kao što se to i navodi u preporukama ODIHR-a.
 
"U suprotnom, ne možemo govoriti o tome da su izbori slobodni i pošteni i opozicija na njih neće pristati", navodi se u saopštenju.
  • Nik

    30.03.2024 01:24
    Jedan osnovni zakon da se donese. 2 godine od promene prebivalista ili boravista da je uskraceno biracko pravo na lokalnim izborima. 2 godine od dobijanja drzavljanstva, na bilo kojim. Nema druge.
    Mislim steta je toliko velika da cak i da se sad na brzinu donesu ovi zakoni i primene retroaktivno, vec su oni isprebacivali ko zna sta vec. Ali opet, kontrola za ubuduce. Kad smo vec takve ovce...
  • Deda

    29.03.2024 22:10
    Ostaje samo 40 dana do izbora u Beogradu. Krajnje je vreme da vlast i opozicija zajedno izvrse reviziju postojecih birackih spiskova u svim beogradskim opstinama i izbore se za podjednak pristup javnom servisu svim ucesnicima. To je najvaznija tema u parlamentu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija