Glas Amerike: Luksuzni kompleks na mestu srušenog Generalštaba upozorenje na korupciju

Luksuzni kompleks na mestu srušenog Generalštaba u Beogradu upozorenje je na korupciju, prenosi Glas Amerike.
Glas Amerike: Luksuzni kompleks na mestu srušenog Generalštaba upozorenje na korupciju
Foto: 021.rs
Namera Džareda Kušnera, zeta nekadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa, da na mestu srušenog Generalštaba pravi luksuzni kompleks i hotel u dogovoru sa vlastima u Srbiji, posao je koji pali alarme upozorenja na korupciju, trgovinu uticajem ili sukob interesa, ocenjuju za Glas Amerike eksperti za korupciju iz Vašingtona.
 
Akteri su "politički eksponirane osobe" i kao takve po definiciji predstavljaju veći rizik da budu umešane u korupciju zbog pozicije i uticaja, a ceo projekat se odvija u Srbiji koja se loše kotira na globalnoj skali percepcije korupcije Transparensi internešnala.
Stručnjaci, međutim, dodaju da je korupcija teško dokaziva i potrebno je da se u rasvetljavanju posla oko Generalštaba angažuju institucije, što se za sada ne dešava ni sa jedne strane Atlantika.
 
Prema onome što je za sada poznato, zet Donalda Trampa ima nameru da na mestu Generalštaba gradi luksuzni kompleks čija je idejna rešenja predstavio na društvenim mrežama.
Srbija bi mu ustupila to zemljište na 99 godina bez naknade, sa opcijom da posle tog perioda postane vlasnik zemljišta, pokazuje predlog zaključka Vlade Srbije koji je objavio Ekološki ustanak i potvrđuju Kušnerove izjave za Njujork tajms.
 
On je izjavio i da je projekat vredan oko 500 miliona dolara i da će Srbija od tog posla dobiti 22 odsto profita.
 
Prema tvrdnjama obe strane, Investicioni ugovor o "revitalizaciji" Generalštaba nije potpisan, ali se iz objavljenog dokumenta može videti se da postoji Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i američkih firmi Atlantic Incubation Partners LLC i Kushner Realty LLC, dodaje Glas Amerika.
 
U SAD postoje zakoni o poslovanju sa inostranstvom koji važe za obične ljude, a i za poznate zetove i političare, kao i za kompanije, pa bi morao da ih se drži i Džared Kušner.
 
Jedan je Zakon o sprečavanju korupcije u poslovanju sa inostranstvom, a drugi je Zakon o sprečavanju iznude u poslovanju sa inostranstvom, prema kojima svako mora da osigura da svojim delovanjem ne podstiče korupciju.
 
"U ovakvim slučajevima kao što je Kušnerov posao, mnogo zavisi od toga koliko su preduzete mere da se podrobno istraži i proveri poslovni partner pre nego što se sa njim sklopi dogovor. Jer Kušner potpada pod ovaj zakon, bez obzira na to da li nekog licencira da radi posao u njegovo ime, ili to radi sam", objašnjava za Glas Amerike profersoka na Univerzitetu Džordžtaun i ekspertkinja za korupciju i nacionalnu bezbednost Džodi Vitori.
 
Projekat Kušnera u Beogradu, dodaje, podseća na slučaj Trampovog luksuznog kompleksa u Azerbejdžanu.
 
Tramp je 2012. godine sa sinom azerbejdžanskog ministra saobraćaja Anarom Mamadovim dogovorio izgradnju hotela i stanova u Bakuu.
 
Porodicu Mamadov je američki Forin polisi zvao "kaspijska porodica Korleone", a Njujorker je pisao da su povezani sa Iranskom revolucionarnom gardom.
 
Trampovu organizaciju to nije sprečilo da uđe u posao sa Mamadovima, ali njegovi advokati su rekli da nije prekršio zakon jer nikoga nije podmitio.
Projekat u Bakuu nije realizovan i obustavljen je kada je Tramp postao predsednik SAD.
 
Kušnerova firma nije odgovorila na upit Glasa Amerike o tome da li je sprovela sve potrebne radnje u skladu sa zakonima o sprečavanju korupcije i iznude, ali je za Njujork tajms ranije izjavio da će poslovati u skladu sa zaknom, ujedno negirajući da mu neko daje poslove ili poseban tretman zato što je Trampov zet.
 
Vitori ukazuje da se govorimo o nekome ko je bio zet predsednika i ko je zet možda budućeg predsednika, a nudi im se praktično besplatno jako vredna lokaciju, sa opcijom da postanu vlasnici tog zemljišta.
  • Vidan

    01.04.2024 23:28
    Komentar
    Mislim da zgrada generalštaba treba da bude memorijalni centar.
  • Radiša

    30.03.2024 22:23
    To nisu smeli nikako da urade
  • Čarapan

    30.03.2024 19:41
    Propagandna radio stanica
    Slušam Glas Amerike od sedamdesetih godina.Čista propaganda .Zašto ne pišu o granici sa Meksikom , nas bi baš to zanimalo kako da se zaštitimo od migranata koje je napravila SAD širom sveta

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija