"Kreni-promeni" za četvrtak ispred RTS-a najavio protest zbog Rio Tinta, ali postoji jedan uslov

Pokret "Kreni - promeni" potvrdio je da 4. aprila planira protest ispred RTS-a, ali je istakao i da im je za realizaciju akcije potrebno 357.000 dinara.
Beograd, Niš i Novi Sad oblepljeni su u nedelju uveče pozivama na protest ispred javnog medijskog servisa Srbije. "Svi ispred RTS-a - 4 april u 19h. Kreni - promeni", napisano je na nalepnicama.
 
Taj pokret danas je saopštenjem potvrdio da u četvrtak, 4. aprila organizuje akciju i protest u koji želi da uključi veliki broj ljudi da bi, kako je navedeno, mogao da parira "korumpiranoj kampanji" rudarske kompanije Rio Tinto.
"Da bismo realizovali akciju, potrebno nam je 357.000 dinara. Ukoliko nas 714 uplati po minimum 500 dinara, sakupićemo potrebnu sumu", navodi se u saopštenju u kom se građani pozivaju da uplate novčane donacije pokretu "Kreni - promeni".
 
"Na primeru jedne teme objasnićemo koliko je problematično ćutanje RTS-a", poručuju iz ovog pokreta navodeći da medijski monitoring koji je sproveo njihov tim ukazuje da "mnogi mediji u Srbiji sprovode aktivno lobiranje za iskopavanje litijuma".
"U poslednje dve nedelje mediji aktivno pišu i izveštavaju o litijumu i Rio Tintu. Litijum je spominjan 239 puta, a Rio Tinto 67. Od toga dominira lobističko pozitivno izveštavanje o litijumu, gde je 85 odsto pozitivnog izveštavanja, a o Rio Tintu 77 odsto", navode iz pokreta "Kreni - promeni".
 
"Kreni - promeni" podseća da je prošle godine izašao sa tvrdnjom da je Rio Tinto za lobiranje preko medija, analitičara, influensera i političara za 2023. godine izdvojio dva miliona evra.
 
"Ove godine je budžet znatno veći. Vrednost za ove dve nedelje medijskog prostora koji su dobili za lobiranje za litijum i Rio Tinto (meri se prema metodologiji za obračun medijskog prostora) je 358.628 evra", navode iz ovog pokreta.
 
U saopštenju se napominje da RTS i dalje nije zakazao javnu debatu povodom Zakona o zabrani iskopavanja litijuma i bora koji je predložilo 38.000 građana čime, kako se navodi, krši Zakon o javnom informisanju.
"Preko 60 naučnika, profesora i akademika pre dve godine podržalo je predlog zakona o zabrani iskopavanja litijuma i bora. Naučne studije jasno ukazuju da bi iskopavanje litijuma i bora dovelo do ekološke katastrofe. To su i nalazi sa skupa Srpske akademije nauke i umetnosti. Ove informacije ne možemo videti u medijima sa nacionalnom frekvencijom, niti na RTS-u", podsećaju iz pokreta "Kreni - promeni".
  • Cezar

    01.04.2024 13:27
    Rio Tinto
    Ti što se kao USLOV predstavjaš ovo je borba i za tebe i tvoje ne vidiš ništa daje od nosa.Tebi je Vučić sve i sva
  • u$lov

    01.04.2024 12:12
    A što?
    Rokfeler vam ne daje više?
    https://www.rbf.org/grantees/kreni-promeni

  • Aleksej

    01.04.2024 12:09
    Xexe
    Tako i treba. Svi bi da neko drugi organizjue, a to treba i da se plati, pa posle kazu, jao necemo politicare, necemo ovoga, onoga... Hocemo da bude narodni protest da narod (neko drugi, ne ja) organizuje. E pa onda narod treba i da plati. :) Potpuno podrzavam ovo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.