Ana Brnabić raspisala beogradske izbore za 2. jun

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić raspisala je izbore za odbornike za Skupštinu grada Beograda za 2. jun.
Ana Brnabić raspisala beogradske izbore za 2. jun
Foto: 021.rs
Kako je izjavila, izabrala je poslednji datum za to, jer je na zahtev opozicije i na molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića doneta odluka da se izbori održe u najkasnijem terminu.
 
Brnabić je ranije danas rekla da nema nikakvih mogućnost da se datum izbora za Grad Beograd pomeri.
"Upravo sam raspisala beogradske izbore, izabravši poslednji dan za to, jer smo na zahtev opozicije i na izričitu molbu predsednika Aleksandara Vučića, odlučila da ovi izbori treba da se održe u najkasnijem terminu u skladu sa Ustavom Srbije", rekla je predsednica Skupštine.
 
Vreme pre raspisivanja izbora iskoristila je, kaže, da pokuša da pokrene dijalog.
"Da kroz razgovor sa svim parlamentarnim političkim akterima učinim sve da ovi i svi naredni izbori proteknu u najboljem redu, u skladu sa demokratskim standardima i da pokažemo ozbiljnost i odgovornost koju dugujemo svim građanima Srbije. Moja vrata ostaju otvorena za dijalog. Ako postoji malo želje da pokažemo svim građanima Srbije da ipak nekada zajedno možemo da radimo na stvarima koje su važne za građane", rekla je Brnabić.
 
Brnabić je pozvala sve Beograđane da izađu na izbore i pokažu svojim glasom u kom pravcu treba da se Beograd razvija.
 
"Taj dan je uvek praznik demokratije. Srećni izbori, Beograde", poručila je ona.
 
Redovni izbori ove godine treba da budu održani u ukupno 88 gradova i opština, među kojima je i 17 gradskih opština u Beogradu, a prema slovu zakona najraniji termin je nedelja, 9. jun.
 
Da bi lokalni izbori u 88 gradova i opština bili održani sedam dana ranije, kad i beogradski, neophodno je da bude izmenjen član 35 Zakona o lokalnim izborima, koji predviđa da se odluka o raspisivanju izbora donosi najranije 120 dana, a najkasnije 45 dana pre isteka mandata odbornika.
Opozicione koalicije Srbija protiv nasilja i NADA tražile su da istog dana budu održani lokalni izbori i u onim mestima u Srbiji u kojima se nije glasalo 17. decembra prošle godine, ali taj zahtev nije prihvaćen na današnjem sastanku Kolegijuma parlamenta, zbog čega su prekinuti razgovori o unapređenju izbornih uslova kroz implementaciju preporuka ODIHR.
 
Opozicija je taj zahtev iznela jer sumnja da će vlast, kao i na prošlim izborima, u Beograd doseljavati fiktivne glasače.
  • Kamen’ca

    03.04.2024 20:22
    Obzirom da Novosadjani rade vdv po Bg ko će onda skupljati glasove po NS? Jesu li oni već odustali od NS? Mislim,meni bi bilo super bez raznih Dina,Lasica,Bokana…
  • Пропали политичар

    03.04.2024 19:36
    !
    Грешка ! Требала је да распише за нпр. 21.јул. Тада би огромна већина ових проевропских жутаћа била на мору.
  • SRB-IN

    03.04.2024 19:18
    Nema nama izbora
    Svima je jasno da ovi Blerovci na vlasti mogu samo jednom da izgube izbore. A posle kud koji...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija