Prvak udario učiteljicu, ona završila u gipsu: Koje mere se preduzimaju?

Učenik prvog razreda Osnovne škole "Lela Popović" iz Miljkovca kod Niša udario je učiteljicu, a ona je sa povredom završila u bolnici.
Prvak udario učiteljicu, ona završila u gipsu: Koje mere se preduzimaju?
Foto: 021.rs
Kako piše N1, sedmogodišnjak je prosvetnu radnicu šutnuo u koleno, a škola je, kako je navedeno iz ove obrazovne ustanove, postupila po Protokolu o postupanju ustanova u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje.
 
To, između ostalog, znači da je škola o slučaju nasilja obavestila policiju, Više javno tužilaštvo i Centar za socijalni rad, kao i Školsku upravu u Nišu, odnosno – Ministarstvo prosvete, što su iz škole potvrdili za N1.
Direktorka škole Dragana Đorđević kaže da je najpre potrebno da se ustanovi da li je bilo namere učenika.
 
"Imamo dva radna dana roka da pokrenemo disciplinski postupak. Mislim da dete nije udarilo učiteljicu namerno, ali to će se istragom utvrditi. U zavisnosti od toga će se donositi vaspitno-disciplinske mere. Najvažnije je da se odluke donose u skladu sa tim šta je najbolje za učenika. Radimo na tome da detetu, ali i učiteljici, bude dobro", kaže direktorka za N1.
 
Dodaje da se učiteljica sada oseća dobro i da je kod kuće.
 
"Ide na kontrolu, noga joj je u gipsu, a inače je na kućnom lečenju", navodi Đorđević.
 
Školska uprava: Preduzeće se odgovarajuće mere
 
Iz Školske uprave Niš, koja je pri Ministarstvu prosvete, kažu za N1 da je ih je, u skladu sa propisima, škola obavestila o incidentu.
 
"U skladu sa propisima, slučaju nasilja među učenicima, u školi ili van škole, nasilja učenika prema zaposlenom i zaposlenom prema učeniku, Protokolom o postupanju ustanove u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, postupa škola. Postupanje ustanova u ovim situacijama propisano je Protokolom postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje", navodi se u odgovoru Uprave.
 
Kako dodaju, u skladu sa propisima, školski Tim za prevenciju nasilja i Tim za inkluziju će, uzimajući u obzir sve razvojne karakteristike i uzrast učenika, preduzeti odgovarajuće mere.
 
"U slučaju nasilja nad nastavnikom ili povrede časti i dostojanstva nastavnika od strane učenika, primenjuju se mere i aktivnosti propisane za treći nivo vršnjačkog nasilja, imajući u vidu sve razvojne karakteristike i uzrast učenika", kažu iz Školske uprave.
 
CSR: Radimo duže vreme sa porodicom
 
I Centar za socijalni rad (CSR) u Nišu obavešten je o ovom slučaju.
 
Kako objašnjavaju za N1, sa porodicom učenika koji je udario učiteljicu, rade već duže vreme.
 
"Centar za socijalni rad 'Sveti Sava' radi sa porodicom u dužem vremenskom periodu i u stalnom je kontaktu sa školom. Porodici je pružena pomoć u cilju podizanja roditeljskih kompetencija i prihvatanja adekvatnijih vaspitnih stilova, međutim, dosadašnji rad nije dao očekivane rezultate, tako da će Centar za socijalni rad nadalje preduzimati mere iz svoje nadležnosti", navodi za N1 direktor CSR "Sveti Sava" iz Niša Zoran Jović.
 
Iz Višeg javnog tužilaštva u Nišu kažu za N1 da su obavešteni o događaju, kao i da je naloženo dostavljanje izveštaja ovom tužilaštvu.
 
Dečiji psiholog Nikolina Milosavljević kaže za N1 da, ukoliko dete pokazuje tendenciju ka fizičkoj agresivnosti, veliki značaj na promenu njegovog ponašanja imaju roditelji, ali i ostali elementi sistema.
 
"Roditelji mogu uz rad sa profesionalnom osobom i u saradnji sa školom, da pokušaju da otkriju uzrok detetovog ponašanja i utiču na njega. Činjenica je da nijedno dete, kada se oseća dobro u svojoj koži, ne bi bilo fizički nasilno ni prema kome", ističe ona.
Treći nivo nasilja
 
Ukoliko se u školi dogodi nasilje trećeg nivoa, kao u ovom slučaju, aktivnosti preduzima direktor sa timom za zaštitu, uz obavezno angažovanje roditelja i nadležnih organa, organizacija i službi (centar za socijalni rad, zdravstvena služba, policija i druge organizacije i službe), navodi se na sajtu platforme "Čuvam te".
 
Kada su izvršioci nasilja učenici starosti do 14 godina protiv kojih se ne može podneti prekršajna ili krivična prijava, niti pokrenuti prekršajni i krivični postupak, na ovom uzrastu se isključivo primenjuju mere iz nadležnosti obrazovno-vaspitnog sistema, zdravstvenog sistema i sistema socijalne zaštite.
 
U radu sa učenikom do 14 godina roditelj ima obavezu da se uključi u pojačan, odnosno po intenzitetu primeren potrebama učenika vaspitni rad. 
 
Ukoliko prisustvo roditelja nije u najboljem interesu učenika, tj. može da mu šteti, ugrozi njegovu bezbednost ili ometa postupak u ustanovi, direktor obaveštava centar za socijalni rad, odnosno policiju ili javnog tužioca.
 
Na ovom nivou obavezni su vaspitni rad koji je u intenzitetu primeren potrebama učenika, kao i pokretanje vaspitno-disciplinskog postupka i izricanje mere, u skladu sa zakonom. 
 
Ako je za rad sa učenikom angažovana i druga organizacija ili služba, ustanova ostvaruje saradnju sa njom i međusobno usklađuju aktivnosti. Aktivnosti vaspitnog rada, precizno se definišu operativnim planom zaštite učenika.
  • Laloš

    07.04.2024 17:32
    Za početak učiteljica da naplati osiguranje. Nije na školi da utvrđuje jel bilo namere ili ne. To radi sud pogotovo kod loma noge( u zavisnosti koja je kost polomljena to je laka ili teška telesna povreda). U privatnoj tužbi tuži roditelje ili staratelje i naplati odštetu za povredu,pretrpljen strah....Kad roditelji plate ozbiljnu cifru tada će početi da vaspitaju dete da je loše povređivati bilo koga.
  • /

    07.04.2024 17:25
    /
    lako je protokol primenjivati nad prvakom.
    primenjujte ga prema delikventnim klipanima.

    sta je bilo sa onima koji su uciteljici mecali korpu za smece na glavu-zabranili ste snimanje. nemanje dokaza za buduce incidente
  • Ajme Nama

    07.04.2024 17:22
    @ B
    B 07.04.2024 • 14:51
    "i treba SNS da vlada
    Kad zaista mislite da sedmogodisnjak moze da te sutne u cevanicu i da ti treba gips. Vozite se letecim taksijem i uzivajte u prosecnoj plati.
    A ortoped koji je stavio gips uciteljici moze da spali svoju diplomu."
    Nisi dobro pročitao tekst, udario je u koleno, a tu je "čašica-patela" i vrlo je moguće takva povreda od udarca, dislocira je.
    p.s. pipni kod sebe, videćeš da se čašica pomera

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija