Jugoimport drastično povećao izvoz oružja u Izrael, samo u martu poslovi od 14 miliona evra

Izvoz državnog proizvođača naoružanja Jugoimport-SDPR u Izrael, u čijem su ratu protiv Hamasa živote izgubile desetine hiljada Palestinaca u Gazi, drastično je skočio u martu.
Jugoimport drastično povećao izvoz oružja u Izrael, samo u martu poslovi od 14 miliona evra
Foto: Pixabay
Njegova vrednost iznosila je 14,09 miliona evra samo prošlog meseca, prema podacima portala Checkpoint.rs, koji u svojoj bazi sakuplja podatke zvaničnih institucija, prenosi Nova ekonomija.
 
Ovo je značajno povećanje izvoza Jugoimporta u Izrael u odnosu na prethodna dva iz oktobra i februara, o kojima je pisala Balkanska istraživačka mreža (BIRN).
BIRN je prethodno objavio da su ove pošiljke zajedno bile vredne "više od milion evra", a da su realizovane nakon iznenadnog napada Hamasa na Izrael, 7. oktobra 2023.
 
Novinari BIRN-a su, na upit Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine o vrednosti ugovora, dobili odgovor da se podaci o izvozu oružja u Izrael vode pod oznakom "strogo poverljivo".
Izrael je nakon napada Hamasa pokrenuo ogromnu vojnu ofanzivu u pojasu Gaze, u kojoj je do sada ubijeno oko 32.500 Palestinaca, među kojima je velik broj dece.
 
Oko 200 zaposlenih u međunarodnim humanitarnim organizacijama je (zaključno sa martom) takođe stradalo u ratnim dejstvima.
 
Južna Afrika je krajem decembra 2023. pred Međunarodnim sudom pravde optužila Izrael za genocid u Gazi, što zvanični Tel Aviv negira.
 
Ratu se nazire kraj ni nakon šest meseci, a premijer Izraela Benjamin Netanjahu u ponedeljak je izjavio da je datum napada izraelske vojske na grad Rafa "određen".
  • Fića

    10.04.2024 22:30
    Čekamo na...!
    Čekamo na Reakciju prijatelja iz "Nesvrstanih"...!
    Da li če i Srbija da dobije slično Upozorenje iz "ambasade straha", kao što su ga dobili američki građani u Rusiji uoči nedavnog terorističkog napada u Koncertnoj dvorani u Moskvi ...?!
  • Šta ono bi?

    10.04.2024 09:03
    Imre
    10.04.2024 • 07:59
    Hunanost na delu od Srbije,koja je na nehuman nacin stradala u ljudskim zivotima i materijalnim dobrima.Srbija bi trebalo da bude prva drzava u svetu,koja ce zabraniti izvoz oruzja sa svoje teritorije.

    Srbija je prvo IZAZVALA nehumanosti svojim zlocinima prema “ljudskim zivotima i materijalnim dobrima”.
    Nemojte da se pravimo ludi, već nismo normalni
  • Beskorisno

    10.04.2024 09:00
    Autonomasi smrde
    10.04.2024 • 00:17
    Nase oruzje ce svakako ici tamo, makar preko trecih lica, posrednika. Isto tako ide i za Ukrajinu.

    Ma da, neće nas valda ometi ta sitnica kao sto je moral. Beskorisno.
    A ko sad tu smrdi nečoviještvom?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.