Ko sve ove godine ima pravo na besplatne udžbenike: Proširene kategorije učenika osnovnih škola

Ministarstvo prosvete i ove godine obezbeđuje besplatne udžbenike i druga nastavna sredstva iz udžbeničkih kompleta, koje su škole izabrale za školsku 2024/2025. godinu.
Ko sve ove godine ima pravo na besplatne udžbenike: Proširene kategorije učenika osnovnih škola
Foto: 021.rs
Takođe, ministarstvo je proširilo kategorije učenika koji ostvaruju pravo na besplatne udžbenike.
 
To pravo će ostvariti i učenici koji boluju od retkih bolesti, učenici koji ostvaruju pravo na tuđu negu i pomoć, kao i učenici iz porodica u kojima je nosilac roditeljske brige samo jedan roditelj, odnosno ukoliko je drugi roditelj preminuo ili je nepoznat, saopštilo je Ministarstvo prosvete.
Dodaje se da će, kao i prethodnih godina, pravo na besplatne udžbenike u školskoj 2024/25. imati i učenici iz socijalno ugroženih porodica, odnosno primaoci novčane socijalne pomoći.
 
Zatim, učenici sa poteškoćama u razvoju i invaliditetom koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu (IOP 1 i IOP 2), kao i učenici sa izuzetnim sposobnostima koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu sa proširenim i obogaćenim sadržajima, odnosno po IOP 3.
To pravo imaće i učenici sa poteškoćama u razvoju i invaliditetom koji se obrazuju po individualnom obrazovnom planu, a potrebni su im prilagođeni udžbenici, kao i učenici koji obrazovno-vaspitni rad ne ostvaruju po individualnom obrazovnom planu, a kojima je potrebno prilagođavanje (uvećan font, Brajevo pismo, elektronski format).
 
Na besplatne udžbenike moći će da računaju i učenici iz porodica u kojima je troje i više dece u sistemu obrazovanja i vaspitanja, i to učenici osnovne škole. Ukoliko osnovnu školu pohađa više dece iz porodica koje ostvaruju pravo za dobijanje udžbenika na osnovu ovog kriterijuma, udžbenike dobija dete ili deca koja su prva počela da stiču osnovno obrazovanje i vaspitanje, bez obzira na redosled rađanja.
 
Na besplatne udžbenike imaju pravo i učenici prvog i drugog razreda osnovne škole koji su gluvi, a kojima su potrebni prilagođeni udžbenici u elektronskom formatu, sa video sadržajima na srpskom znakovnom jeziku.
 
U saopštenju Ministarstva se navodi da se prijava vrši u školi do 20. aprila, kao i da će škole preko odeljenjskih starešina i učitelja blagovremeno obaveštavati roditelje, odnosno druge zakonske zastupnike učenika o proceduri, neophodnoj dokumentaciji i rokovima.
 
Ministarstvo za prvi ciklus osnovnog obrazovanja, od 1. do 4. razreda, obezbeđuje komplete udžbenika za predmete matematika, srpski jezik/maternji jezik, svet oko nas, priroda i društvo i strani jezik kao obavezni predmet.
Za drugi cikslus, od 5. do 8. razreda, Ministarstvo obezbeđuje komplete udžbenika za predmete matematika, srpski jezik i književnost/maternji jezik, odnosno srpski jezik/maternji jezik, prvi strani jezik, geografija, istorija, hemija, fizika i biologija.
 
U saopštenju se dodaje i da Ministarstvo obezbeđuje besplatne udžbenike na jezicima nacionalnih manjina za navedene kategorije učenika.
 
Za nabavku besplatnih udžbenika Ministarstvo je u budžetu za ovu godinu obezbedilo 792 miliona dinara, a pravo na besplatne udžbenike prošle godine ostvarilo je 87.644 učenika.
  • Bogdan

    18.04.2024 16:41
    Da li trojke koje polaze ove godine u prvi razred imaju pravo na besplatne udzbenike ?
    Ako imaju,kome da se javim?
  • Porodična

    11.04.2024 09:50
    3 dece
    Znam prebogatu porodicu koja ima troje dece. Ima pravo na besplatne udžbenike a voze dva džipa i jedan smart, kuća sa bazenom. Isto znam mnogo porodica sa jednim detetom koja je podstanar i nema ni bicikl. E oni kupuju udžbenike.
  • Инспектор Вишекруна

    11.04.2024 08:46
    Као 9.3.1991
    Сви! Сви! Сви!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.