Crta dostavila predlog Ani Brnabić: Tužilaštvo, birački spisak, mediji i zaštita od pritisaka

Nevladina organizacija Crta definisala je četiri prioritetne oblasti za dalji rad na primeni izbornih preporuka ODIHR-a i taj predlog dostavila predsednici Narodne skupštine.
Crta dostavila predlog Ani Brnabić: Tužilaštvo, birački spisak, mediji i zaštita od pritisaka
Foto: 021.rs
Te oblasti su odgovornost institucija, tačan birački spisak, profesionalan rad medija i zaštita građana od političkih pritisaka.
 
Kako su naveli, za odgovornost institucija ključna je borba protiv nekažnjivosti kojom su zaštićeni oni koji čine krivična i prekršajna dela u izbornom procesu.
Nužno je i utvrditi ko su odgovorni u tužilačkim redovima za izostanak postupanja, kao što je neophodna proaktivnost tužilaštva u odnosu na kršenja zakona u vezi s izborima.
 
"Bez tačnog i nekompromitovanog biračkog spiska nemoguće je sprovesti demokratske izbore", navodi Crta i dodaje da su precizirali šta treba da budu ciljevi, nadležnost i sastav komisije za reviziju biračkog spiska čije osnivanje predlažu. 
"Radi suzbijanja izrazite medijske neravnopravnosti učesnika u izborima i dramatičnog nestajanje političkog pluralizma iz medija, neophodno je, pre svega, unapređenje profesionalnih standarda u radu javnih servisa, Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine, i njihovo otvaranje ka različitim političkim opcijama", navela je Crta.
 
Dodali su da su zahtevali i razrešenje svih članova REM-a, kao i generalnih direktora i glavnih i odgovornih urednika informativnih programa javnih medijskih servisa.
 
"Prioritet je i da se istraže zabeleženi slučajevi pritisaka na birače, ali i unaprede zakonske odredbe za zabranu pritisaka na zaposlene u javnom sektoru. Vlast je odgovorna da spreči sve oblike političkih pritisaka na građane", navela je Crta, koja je juče učestvovala u konsultacijama stranaka i nevladinog sektora kod predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić o poboljšanju izbornih uslova.
 
Crta je Ani Brnabić uputila dokument na 12 strana sa detaljnim predlozima za unapređenje izbornih uslova zasnovanim na nalazima Posmatračke misije Crte i Posmatračke misije ODIHR, kao i predlog o načinu daljeg rada na primeni preporuka.
  • Pera Ždera

    13.04.2024 07:42
    Interesantno
    Da se država kao "sistem" ne zapita koliko je rizično to što rade sa spiskovima.
    Otvara se široko polje delovanja za razna sr..nja. Te osobe na izmišljenim adresama mogu bez po jada da izvrše bilo kakav prekršaj, ne daj bože krivično delo i ... gde će ih policija tražiti, na banderi ili trafo stanici? Ko im i gde donosi poštu? Koliko nekom stvarnom stanaru mogu natovariti izvršitelja i problema?
    Ovde je u pitanju zarad vlasti ozbiljno ludilo.
  • Marko, Liman

    13.04.2024 00:26
    Svi ovi zahtevi suštinski dovode u pitanje Oskarov leteći taxi.
    Prosto nisam pametan, da li vredi uskratiti narod i žrtvovati buduće cirkuske predstave radi nekih poštenih izbora.
  • S56

    12.04.2024 21:59
    Ili, ili
    Ako brnabićka prihvati predloge neće biti Vitona i nuklearke, za početak.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija