Šest meseci bez plate: Zaposleni u Železničkom integralnom transportu najavili protest

Zaposleni u preduzeću Železnički integralni transport u ponedeljak 15. aprila protestovaće u Beogradu ispred Vlade Srbije.
Šest meseci bez plate: Zaposleni u Železničkom integralnom transportu najavili protest
Foto: 021.rs (ilustracija)

Razlog protesta je, kako kažu, veoma loše situacije u kojoj se nalazi to preduzeće u državnom vlasništvu, inače ćerka-firma Železnica Srbije, prenosi Danas.

Miladin Žujović predsednik Sindikalne organizacije ŽIT Beograd kaže za Danas da zaposleni plate nisu dobili već šest meseci.
 
"Poslednji put smo primili polovinu ličnog dohotka u oktobru prošle godine i od tada smo u potpunosti bez zarada. Takođe, iako redovno dolazimo na svoja radna mesta posla nema, odnosno bilo ga je ali u veoma malom obimu. Tražili smo objašnjenje od poslovodstva zašto nema plata i zbog čega preduzeće ne radi i rečeno nam je da klijenti ne žele da nas angažuju za naše transportne usluge. Situacija je izuzetno teška, ljudima to postaje nepodnošljivo i od decembra je preduzeće napustilo četrdesetak radnika. Jednostavno, više nisu mogli da izdrže bez primanja", objašnjava Žujović.
On dodaje da je u ŽIT-u na svojim radnim mestima ostalo 82 radnika i da su oni odlučni da od nadležnih zatraže rešavanje problema sa kojima se suočavaju.
 
"Država je naš vlasnik. Shodno tome smatramo sa punim pravom da su nadležni u Vladi i resornom Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture adresa na koju treba da se obratimo", ističe sagovornik Danasa. 
 
On objašnjava za Danas da preduzeće faktički ne radi od maja da je terminal ŽIT-a zatvoren a novi koji se gradi nije završen. Zbog toga posao stoji a radnici ne primaju plate već pola godine.
  • Nele

    13.04.2024 19:14
    Ma ćuuuti, nek ide radni staž..
  • Pavlović Francuska

    13.04.2024 18:40
    Dobiće plate sigurno
    ali ne zna se kad .

    Ali sigurno će ih dobiti ako ne ove 2024 e godine onda sledeće 2025 e godine ako ne 2025 e godine onda 2026 e ili 2027 e godine , jednom mora da ih dobiju kad tad tako da treba se samo čovek strpiti jer živi u Srbiji a sve ostalo će doći na svoje . I ne treba od toga praviti veliku buku ili galamu jer u Srbiji svako dobije to što traži kad tad .


  • Stvarno

    13.04.2024 16:44
    Mali Perica
    Fenomen smo! Nama nije potrebna dalja izolacija od savremenog sveta. Mi se ne možemo u njega integrisati ni u sledećih 50 godina, toliko smo iskrivili shvatanja i razmišljanja. Kad pitaš šta je uspeh ove vlasti među prvih 5 stvari čuješ - grade pruge. Pa šta će nam pruge ako po njima neće niko da vozi pre svega teret? Svuda u svetu to je strateški oblik transporta roba. Pa jesu li ovi ljudi krivi što je sve okrenuto u korist drumske mafije? Nisu oni isti kao oni što ih petoro sedi na jednoj stolici u izmišljenoj državnoj agenciji. Da mislimo na svoj boljitak njihovom protestu bi pružili podršku a ne bi ih na blanco okarakterisali kao neradnike.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija