Dačić: Ovo je dan srama u PSSE, potkopali su temelje međunarodnog pravnog poretka

Danas je bio dan srama u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, jer je prvi put u istoriji preporučeno članstvo nečega što nije država, poručio je večeras prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić.
Dačić: Ovo je dan srama u PSSE, potkopali su temelje međunarodnog pravnog poretka
Foto: 021.rs
Dačić je u pisanoj izjavi poručio da Priština već 11 godina odbija da formira Zajednicu srpskih opština i sprovodi politiku terora nad srpskim narodom i etničkog čišćenja.
"Ovom odlukom, nametnutom silom međunarodnih moćnika, potkopali su temelje i Saveta Evrope i međunarodnog pravnog poretka", predočio je Dačić.
On je ukazao na to da će se videti koliko vredi reč međunarodne zajednice, koja je data predsedniku Aleksandru Vučiću, da Kosovo neće biti primljeno u Savet Evrope dok ne formira Zajednicu srpskih opština.
 
"O kakvom principu zaštite teritorijalnog integriteta će dalje pričati, kada su narušili teritorijalni integritet Srbije? Mi ćemo nastaviti borbu svim snagama, borićemo se da ta odluka ne bude usvojena na Komitetu ministara 16. maja", najavio je on.
 
Šefica delegacije Srbije u Savetu Evrope (SE)  Biljana Pantić Pilja izjavila je večeras za Kosovo onlajn da je odluka Parlamentarne skupštine SE o prihvatanju izveštaja o preporuci za prijem Kosova u članstvo u toj organizaciji sramotno i grubo kršenje međunarodnog prava.
 
"Sramno je da niko ne govori o egzodusu srpskog naroda sa Kosova i Metohije. Zaboravljaju da Zajednica srpskih opština treba da bude prvi uslov. U raspravi se videlo da oni imaju svoju agendu koju su odlučili da ispune i baš ih briga za ljudska prava i vladavinu prava", ukazala je ona.
 
Pantić Pilja je poručila da se diplomatska borba u SE nastavlja i da veruje da će, uprkos teškim vremenima u kojima se Srbija napada sa svih strana, uspeti nešto da se učini kako "ovo sramno mišljenje" ne bi došlo na dnevni red Komiteta ministara SE.
 
Upitana da li u ovakvim okolnostima ima smisla biti član takve institucije, Pantić Pilja je odgovorila da će videti kakav će biti stav Srbije.
Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE) podržala je danas prijem Kosova u članstvo Saveta Evrope i pozvala Komitet ministara da donese takvu odluku.
 
Nacrt Mišljenja o zahtevu Kosova za članstvo na današnjoj sednici u Strazburu podržao je 131 poslanik, dok je 29 glasalo protiv.
  • Kuzman

    17.04.2024 09:21
    Samo ti nemoj da pričaš o sramoti ,jadno i bedno
  • mrnjauu

    17.04.2024 08:31
    trbija do tokija
    Hahahahahaa........cmok.
  • Imre

    17.04.2024 08:29
    Jel se ovo javlja kapiten tima za spasavanje Kosova,koji je u Briselu lazirao za Kosovo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.