Usvojen predlog o prijemu Kosova u Savet Evrope u Parlamentarnoj skupštini, 131 glas "za"

Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE) podržala je danas prijem Kosova u članstvo Saveta Evrope i pozvala Komitet ministara da donese takvu odluku.
Usvojen predlog o prijemu Kosova u Savet Evrope u Parlamentarnoj skupštini, 131 glas "za"
Foto: 021.rs
Dvotrećinskom većinom usvojen je izveštaj kojim se Komitetu ministara SE preporučuje da prihvati aplikaciju Kosova za članstvo u toj organizaciji.
 
Nacrt Mišljenja o zahtevu Kosova za članstvo na današnjoj sednici u Strazburu podržao je 131 poslanik, dok je 29 glasalo protiv.
Dokument koji je sačinila grčka poslanica Dora Bakojani prethodno je, 27. marta, usvojio Komitet PSSE za politička pitanja i demokratiju.
Konačnu odluku o članstvu Kosova treba da donese Komitet ministara Saveta Evrope koji će zasedati sredinom maja.
 
Komitet PSSE za politička pitanja i demokratiju jutros je odbilo sve amandmane na nacrt rezolucije, odnosno na nacrt izveštaja Bakojani, ali je deset poslanika iskoristilo priliku da na plenarnoj sednici zatraži izjašnjavanje o tome.
 
Na plenarnoj sednici velikom većinom glasova odbijeni su svi amandmani, koji su se uglavnom ticali obaveze Prištine da Zajednica srpskih opština bude formirana pre članstva, da se određenim izmenama razjasni da se ne prejudicira status Kosova, ili da Komitet ministara SE odloži odluku o članstvu Kosova.
 
Izvestiteljka za prijem Kosova u Savet Evrope Dora Bakojani na početku današnje rasprave pozvala je poslanike da Komitetu ministara preporuče prijem Kosova u članstvo Sveta Evrope.
 
Bakojani je istakla da se njen izveštaj ne bavi pitanjem državnosti Kosova. Grčka poslanica je podsetila i da je u svom izveštaju podvukla tri stvari koje je potrebno da se hitno sprovedu.
 
To su, kako je navela, primena odluke Ustavnog suda u vezi sa imovinom manastira Visoki Dečani, što je ispunjeno, problem eksproprijacije imovine manjinskih zajednica i uspostavljanje Zajednice srpskih opština što je, kako je dodala, najveće otvoreno pitanje.
 
U dokumentu koji je danas bio pred poslanicima iz 46 država članica SE, navodi se da bi članstvo u Savetu Evrope doprinelo da Kosovo "nastavi da napreduje u jačanju ljudskih prava, demokratije i vladavine prava i da se posveti postojećim izazovima", kao što su jaz između normativnih standarda i njihove efikasne primene, potreba da se poboljša zaštita prava nevećinskih zajednica, i podsticanje klime koja pogoduje izgradnji poverenja, pomirenju i inkluziji.
 
Kao "veliki iskorak" pozdravlja se sprovođenje presude Ustavnog suda Kosova iz 2016. godine kojom je manastiru Visoki Dečani priznato vlasništvo nad 24 hektara zemljišta.
 
Vraćanje zemlje manastiru Visoki Dečani bio je jedan od tri uslova za ulazak Kosova u Savet Evrope. Preostali su formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) i revizija kontroverznih eksproprijacija u opštinama sa srpskom većinom na Kosovu, uključujući imovinu Srpske pravoslavne crkve.
 
Ta dva uslova su u nacrtu Mišljenja označena kao "post-pristupne obaveze Kosova", koje Priština mora da ispuni posle prijema u Savet Evrope.
 
U dokumentu se navodi da će formiranje ZSO pomoći da se obezbedi zaštita prava kosovskih Srba i da PSSE treba da očekuje od Prištine preduzimanje "suštinskih i konkretnih koraka" u cilju njenog uspostavljanja.
 
U Mišljenju se navodi i da bi članstvo u Savetu Evrope bilo prekretnica u procesu evropskih integracija Kosova. Članstvo u SE omogućilo bi Kosovu pristup Evropskom sudu za ljudska prava i pridruživanje brojnim međunarodnim konvencijama.
 
Kosovo je podnelo zahtev za pristupanje Savetu Evrope u maju 2022. U martu 2023. Savet Evrope je odlučio da aplkaciju Kosova prosledi Parlamentarnoj skupštini te organizacije.
  • Vlada

    19.04.2024 10:58
    @Aleksej

    Apsolutno nismo isti narod. Mi vučemo prema Evopi a vi prema Bosni i Rusiji, ajde lepo da se raziđemo pa svako svojim putem.
  • Miki Podbara

    19.04.2024 09:03
    Dosta je bilo
    Ajmo sada i Vojvodina da se ocepi pa vi srbi nacionalisti uzivajte u vasoj predivnoj prciji od beogradskog pasaluka.
  • /

    17.04.2024 09:06
    /
    @aleksej
    a kakav moze biti mentalni sklop onog koji ne vidi koliko je pogubno biti u ovoj zajednici.
    pocni od onoga 'placi vojvodino'.
    doticni tekst je ovde dovoljno stavljan. valjda ga se secas

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.