Pojedinim vozačima oduzeta i po dva vozila: Zaplenjeno najviše mercedesa, audija i BMW-a

Nešto manje od 100 automobila oduzeto je za dva meseca od kada se primenjuje mera privremenog oduzimanja vozila.
Pojedinim vozačima oduzeta i po dva vozila: Zaplenjeno najviše mercedesa, audija i BMW-a
Foto: Pixabay (ilustracija)
Među njima je najviše putničkih automobila, ali i teretnih, zaprežnih vozila, motocikala...
 
Među vozačima koji su privremeno ostali bez svojih četvorotočkaša najviše je mladih do 25 godina, a kako je za RTS rekao Slaviša Lakićević, načelnik Uprave saobraćajne policije, dvojici vozača su oduzeta po čak dva automobila.
"I mi smo pomalo iznenađeni veliki brojem oduzetih vozila od 22. februara kada je novi pravilnik stupio na snagu", rekao je Lakićević za RTS.
 
Kako je objasnio, najviše bahatih vozača bilo je među mladima do 25 godine, a dvojica su bili  maloletni.
 
"To mora kao društvo veoma da nas zabrine", dodao je Lakićević.
Kako je Lakićević obelodanio, samo jedno lice od svih koja su ostala bez automobila bilo je starije od 65 godina, a njih 20 je bilo starosti između 25 i 35 godina.
 
"Ono što je takođe interesantno, svi su po pravilu bili muškarci. Dakle, automobil nije oduzet nijednoj ženi, što potvrđuje premisu da su odgovornije i bezbednije na drumovima", rekao je Lakićević.
 
Načelnik Lakićević i koja su vozila najviše oduzeta.
 
"Najviše je oduzeto luksuznih automobila. Na spisku je 68 putničkih vozila, devet teretnih, jedan motocikl, jedno zaprežno vozilo... Kada su marke u pitanju, najviše je oduzeto 'mercedesa' - deset, zatim po sedam audija, BMW-a, 'folksvagen pasata'", navodi načelnik.
 
Najviše vozača je bez automobila ostalo jer su vozili bez vozačke dozvole, bili pod merom zabrane upravljanja automobilom ili u stanju teške alkoholisanosti.
 
"Imali smo i dvojicu vozača kojima smo oduzeli čak dva automobila. U oba slučaja se radilo o vožnji bez vozačke dozvole. Prvi na teritoriji Zrenjanina, drugi je ostao bez kola na dve lokacije - u Smederevu i Pančevu. Inače, najviše vozila oduzeto je, što je očekivano, na teritoriji Beograda - 13, a zatim slede Šabac sa 12, Smederevo sa šest, Pančevo sa pet...", rekao je Lakićević.
 
Kako je dodao, samo na teritoriji dve policijske uprave nije bilo oduzimanja vozila - u Boru i Zaječaru.
 
Prema dostupnim podacima, čak 10.000 vozača u Srbiji koji su u protekle dve godine pravosnažno osuđeni za neki od najtežih saobraćajnih prekršaja mogu privremeno ostati bez svog automobila ako i treći put budu uhvaćeni u vožnji sa, na primer, više od 1,2 promila alkohola u krvi, prekoračenju brzine ili preticanju preko pune linije.
Vozači nudili mito i pred kamerama
 
Interesantni su i rezultati pilot projekta prema kojem su pojedini saobraćajni policajci prilikom intervencija mini kamere i sve se snimalo.
 
"Podnete su dve krivične prijave protiv policajaca zbog zloupotrebe službenog položaja, ali i protiv deset kontrolisanih vozača. Njih šest zbog davanja mita, a četvoro zbog ometanja i vređanja saobraćajnog policajca. I to se sve desilo iako su im saobraćajni policajci jasno i glasno rekli da se cela intervencija snima, audio i video, što je obaveza svakog policijskog službenika", objasnio je načelnik Lakićević.
 
Kako je obelodanio, druga faza projekta je već počela i u njoj bi trebalo kamerama da budu pokriveni svi saobraćajci duž auto-puteva, odnosno glavnih putnih pravaca, a do septembra i svi ostali.
  • Bice bolj2 2288

    24.04.2024 12:51
    Nema nista od toga
    Ma to sve za obican narod a za kumove?A da onda bi nacelnik ostao bez funkcije.
  • Realista

    23.04.2024 18:16
    Matematika, 8. razred
    Nadam se da je načelnik Slaviša Lakićević završio tu famoznu osnovnu školu, što po njegovom izlaganju ne bih rekao - koliko procentualno žena vozača pređe kilometara za volanom u "srbiji" a koliko muškaraca. Tek kad to budemo znali, možemo da pričamo koji pol je savesniji kao vozač.
  • dm

    23.04.2024 07:30
    U zatvor
    Odmah i sa minimalnom kolicinom alkohola u krvi, jer samo zatvor ce sacuvati zivote do kojih dolazi sa voznjom pod uticajem alkohola. Ovakvo dosadasnje kaznjavanje je samo podsticaj do katastrofalne nesrece.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija