AI o Srbiji: Krše neka od osnovnih ljudskih prava, cveta korupcija, gaji se nekažnjivost, femicid...

U Srbiji je tokom 2023. zabeleženo kršenje slobodne izražavanje i mirnog okupljanja, nasilje nad ženama, pripadnicima LGBTI zajednice i migrantima, kao i podrivanje prava na socijalnu bezbednost.
AI o Srbiji: Krše neka od osnovnih ljudskih prava, cveta korupcija, gaji se nekažnjivost, femicid...
Foto: Pixabay
To se navodi u izveštaju organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešnel (AI).
 
U danas objavljenom izveštaju o stanju ljudskih prava u svetu 2023. godine, AI navodi da su u Srbiji i dalje na svim nivoima postojale optužbe za korupciju u javnim službama.
Glorifikacija osuđenih ratnih zločinaca stvorila je u Srbiji, kako navodi AI, kulturu nekažnjivosti i onemogućava da žrtve dođu do istine, pravde i reparacije. Nadležni organi još uvek imaju zaostatak od 1.700 slučajeva potencijalnih ratnih zločina koje treba istražiti.
 
AI u izveštaju konstatuje da je u aprilu prošle godine osam evropskih medijskih udruženja izrazilo zabrinutost da je otvoreno neprijateljstvo političara prema kritički nastrojenim medijima, što je onda dodatno naduvavala tabloidna štampa, učinilo pretnje i napade na nezavisne novinare normalnom pojavom.
Dodaje se da su istraživački novinari, zaštitnici ljudskih prava i aktivisti bili meta strateških SLAPP tužbi, čiji je cilj da se isključi učešće javnosti.
 
U delu o ugrožavanju prava na slobodno mrno okupljanje, AI navodi slučaj javne rasprave o novom zakonu o unutrašnjim poslovima, koji je trebalo da bude usvojen sa ciljem da se "legalizuje masovni biometrijski nadzor na javnim mestima, vlastima da veće diskreciono pravo da rasteravajujavna okupljanja i da autorizuje niz prinudnih mera protiv učesnika protesta, ne navodeći okolnosti u kojima bi one bile primenjena".
 
Dodaje se da su u Srbiji demonstracije, i to posebno ekoloških aktivista, održavane uz masovno prisustvo policije a učesnici redovno bili meta često nepotrebne i preterane sile.
 
AI navodi i da je prošle godine orkriveno da su u Srbiji "akteri pod pokroviteljstvom države" koristili špijunske aplikacije protiv članova civilnog društva.
 
Uz podsećanje da je u Srbiji tokom 2023. godine najmanje 27 žena bilo žrtva femicida, AI u izveštaju konstatuje da centrima za socijalni rad često nedostaju socijalni radnici i psiholozi stručni za oblast porodičnog nasilja, a da sigurnim kućama koja vode NVO nedostaju sigurni izvori finansiranja.
 
AI konstatuje i da definicija silovanja u srpskom krivičnom zakoniku nije u sladu sa međunarodnim i regionalnim standardima, pošto se bit krivičnog dela bazira isključivo na primeni nasilja, a ne i na elementu odsustva pristanka.
 
U izveštaju se ocenjuje i da je Zakon o socijalnoj karti oslabio već ionako neadekvatan sistem socijalne pomoći i ostavio ljude koji žive u ekstrtemnom siromaštvu bez ikakve socijalne pomoći. Zako je, navodi AI, nesrazmerno pogodio pripadnike romske zajednice.
 
AI podseća na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da nikada neće odobriti zakon o istopolnim brakovima, čiji je nacrt sastavljen još početkom 2021. godine.
 
U izveštaju, AI navodi i prisilno vraćanje migranata, takozvani pušbek, na granicama sa Mađarskom i Bugarskom. ali i redovnu evikciju migranata iz privremenih kampova na severu Srbije koju sprovodi srpska policija.
  • Бекана

    26.04.2024 07:14
    Кад они кажу…
    Доста ствари не функционише , али брате мани те нас тих

    “ заштитничких флоскула”! Лупетања о разним правима уништавају свет, а они се закачили за нас! Све је решено, само још да се “ исправе криве Дрине” у Србији и фајронт… гомила дебело плаћених лезилебовића!
  • @Hajdi

    25.04.2024 22:59
    Tačno je da pored nas žive ljudi koji su se izvukli od svake odgovornosti za sve što su uradili ili su propustili da spreče, koji otvoreno slave ratne zločince pa su po takvima čak nazivali i aerodrome u svojim glavnim gradovima a da ne pominjemo da su jedni dan masovnog masakra srpske manjine proglasili za nacionalni, državni praznik. Međutim njihova deca većinom idu u škole u Hrvatskoj odnosno na području okupiranog dela Srbije, nema puno dece iz Hrvatske ili Kosova i Metohije u školama u užoj Srbiji osim dece žrtava koji su proterani sa tih područja te stoga nije baš jasno šta vam znači da idu sa našom decom u školu? Sve je tako i još je gore.
  • Bulatovic Nebojsa

    25.04.2024 19:16
    Zlobnici
    Srbija je jedina Evropska zemlj gde policija ne prebija demonstrante i skoro je i nema na protestima. Ljbt joj je do juce bila premijerka, a danas predsednica skupstine, najmocnija osoba u drzavi. O cemu prica Fridom- haus. To je nastavak satanizacije Srbije a ta organizacija i njen izvestaj je politicki pamflet.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija