Delimično izmenjen program obeležavanja godišnjice masovnih ubistava u Srbiji

Zbog najavljenih nepovoljnih vremenskih uslova, delimično je izmenjen program obeležavanja prve godišnjice zločina i komemoracije žrtava masovnog ubistva u školi "Vladislav Ribnikar" 3. maja 2023.
Delimično izmenjen program obeležavanja godišnjice masovnih ubistava u Srbiji
Foto: FoNet
- U 8.40 časova u Ulici kralja Milutina 10, gde se dogodilo masovno ubistvo, okupiće se porodice ubijenih, rođaci, prijatelji i građani koji imaju potrebu da iskažu solidarnost i empatiju. Tokom celog dana biće moguće ostaviti cveće, zapaliti sveću i upisati se u knjigu sećanja u prostorima određenim za to. Prostorno-likovna instalacija u Ulici kralja Milutina 10 će, kao simbol zajedničkog sećanja, ostati u javnom prostoru do početka radova na uspostavljanju Memorijalnog centra. 
- U 8.41 čas mediji u Srbiji će prekidom programa obeležiti minut ćutanja kao sećanje na žrtve, kao i 4. maja u 22.32 časa kao sećanje na žrtve iz Malog Orašja i Dubone.
- Od 9 do 19 časova u prostoru kod spomenika Desanki Maksimović na Tašmajdanu biće organizovan Forum u okviru kog će građani razgovarati sa predstavnicima Multidisciplinarnog tima o pitanjima koja se tiču uzroka i posledica masovnih ubistava 3. i 4. maja 2023. U prostoru Foruma biće dostupna kutija za poruke, kao i QR kodovi koji će omogućiti građanima da podele svoja razmišljanja i predloge, što će biti važan materijal koji će se koristiti u procesu razvijanja ideja o budućem Memorijalnom centru.
 
- od 9 do 19 časova će na posebno postavljenom ekranu na Tašmajdanu u blizini spomenika Desanki Maksimović biti emitovan video kolaž sećanja na žrtve.
 
- u 20 časova će na posebno postavljenom ekranu na Tašmajdanu biti emitovan direktan televizijski prenos završnog muzičko-scenskog programa u realizaciji Radio-televizije Srbije. Građani će imati priliku da se okupe u javnom prostoru, učestvuju u zajedničkom sećanju i tugovanju i pošalju poruke empatije i solidarnosti.
 
Građani su pozvani da učestvuju u komemorativnim aktivnostima i da se pridruže u radu Foruma. Svojim prisustvom i idejama, kao i spremnošću da podele svoja promišljanja i osećanja, počeće proces osmišljavanja budućeg "mesta sećanja" na žrtve masovnih zločina u Beogradu, Duboni i Malom Orašju 3. i 4. maja 2023.  
  • Неко тамо

    02.05.2024 11:36
    Доста више. Доста више са сензационализацијом стварног бола људи, поготово родитеља покојне деце из Рибникара.
    Помен одржати а све остало је сувишно.
    За разлику од Дубоне, где ће убица свакако дуго робијати, Рибникар неће никад бити разрешен. Кривична одговорност са 14 година је међународна обавеза на коју смо се ми обавезали, цела Европа је прати. Друго, мораторијум на оружје је са правом разбеснео људе јер се криви средство а не починилац и његово болесно окружење, плус поврх тога имамо веома рестриктивне законе о држању оружја. Што рече Његош у Горском Вијенцу "А у руке Мандушића Вука свака пушка биће убојита", е па тако је како са јунацима тако и са убицама. Убица ће да убије без обзира на то шта има доступно. Треће, превише штедимо децу. Стално се прича само о неким њиховим правима а не о обавезама. У градовима су деца невероватно размажена. Те спортићи, те разне школице, па брендиране крпице.... колико родитеља је имало такав луксуз? Не много, рекао бих. А још сада имамо наговештај да хоће да забране шамар детету. Нормално, и шамар има своју границу - не треба га користити сем ако се баш нема избора.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.