Uskrs blizu, a cena jaja varira: "Već mesecima su sve jeftinija, posledica zakona ponude i tražnje"

Uskrs se bliži, a cene jaja variraju, u zavisnosti od mesta i objekta gde ih kupujete.
Uskrs blizu, a cena jaja varira: "Već mesecima su sve jeftinija, posledica zakona ponude i tražnje"
Foto: Pixabay
Aleksandar Nikolić iz Zajednice živinara Srbije kaže za RTS da je pad cena jaja kontinuiran i da je to isključivo posledica zakona ponude i tražnje. 
 
"Ovaj period godine, kada je Uskrs jako blizu i vezan za prvomajske praznike, očekivalo se da će narod vezati odmore i otići van zemlje, što generalno utiče i na potrošnju jaja. Ako analiziramo i prethodni period, već oko Nove godine se videlo da je hiperprodukcija veća što se tiče proizvodnje u odnosu na potrošnju, i mi već nekoliko meseci unazad imamo kontinuiran pad cena", objašnjava Nikolić.
Prema njegovim rečima, u pitanju je surovi zakon ponude i tražnje.
 
"Ljudi misle da to neko može da izmanipuliše, da sam određuje, ali to je isključivo zakon ponude i tražnje. Ukoliko imate viškove u svojim magazinima, logično je da dolazi do pojeftinjenja. Jaja su specifična, rok trajanja je nekih 28 dana i vi nemate mogućnost da ih lagerujete ne znam koliko. Jednostavno ste prinuđeni u takvim situacijama da utičete na smanjenje cena", dodaje Nikolić.
Ističe da se na pijacama to najbrže oseti, kao i skok cena, zato što su u pitanju mali potrošači, dok u trgovinskim lancima treba neko vreme da se organizuje poskupljenje, tj. pojeftinjenje.
 
Niža cena u trgovinskim lancima može da bude i mamac za potrošače da pored jaja, obave i neku veću kupovinu.
 
"Ove godine nisu morali previše da se muče, zato što je cena jaja takva, ali neverovatno kako oni uspeju i u trenucima kad ne postoje velike zalihe da organizuju akcije koje su ispod prodajnih cena, veleprodajnih cena, a to je sigurno taj razlog da privuku kupce za ostale namirnice", objašnjava Nikolić.
 
Što se tiče potencijala živinarstva u Srbiji, smatra da je dosta bolji od zemalja u regionu.
 
"Verujem da su naši proizvođači dosta konkurentni i neki cilj moj i viđenje je da mi u letnjem periodu samo treba da dobijemo izvoz na grčko ili hrvatsko tržište, i da se neće pojavljivati neki veliki viškovi, a da možemo da se bavimo izvozom", navodi Nikolić.
Sanja Čelebićanin, takođe iz Zajednice živinara Srbije, dodaje da je Srbija u živinarskoj proizvodnji samodovoljna i ostvaruje viškove koje može da plasira na druga tržišta.
 
"Mi proizvodimo znatno više nego što je nama potrebno. Uvoza konzumnih jaja nema, ali ni izvoz nije mnogo značajan. Jedino izvozimo u zemlje regiona u CEFTA-i. Promene nas čekaju u vezi sa usaglašavanjem i mogućnošću izlaska na tržište Evropske unije. Cilj svih nas je da budemo odobreni za tržište Evropske unije, jer ćemo tako biti konkurentniji", zaključuje Čelebićanin.
  • Bolens

    02.05.2024 13:44
    Ali
    U EU će kupiti naša jaja kad budemo imali odgovarajuće kaveze za kokoši koje sada mnogi naši proizvođači nemaju i uskladili zootehnicke i veterinarske procedure. Potrajaće to... Iza ha...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.