Kako da prepoznate pokvarena jaja: Znakovi koji će vam pomoći

Pokvarena jaja moguće je prepoznati na više načina, a jedan od najjednostavnijih je test plutanja. Uz to miris, ali i boja, mogu biti znak da su pokvarena.
Kako da prepoznate pokvarena jaja: Znakovi koji će vam pomoći
Foto: Pixabay
Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, konzumiranje pokvarene hrane može povećati rizik od bolesti koje se prenose hranom, a koje su povezane s preko 200 različitih vrsta bolesti. Salmonela je ono što posebno zabrinjava kod jaja, zbog čega upozoravaju na konzumaciju sirovih jaja u testu za torte ili kolače, jedenje jaja koja su razbijena ili konzumiranje pokvarenih jaja.
Test plutanja je jedna od najčešće preporučenih metoda za testiranje da li je jaje još dobro ili ne. Sve što treba da uradite je da napunite posudu vodom i stavite jaje u nju. Sveža jaja će potonuti na dno, dok će starija plutati.
Čak i ako je jaje koje pluta starije, to ne znači nužno da se pokvarilo. Ako razbijete jaje i ono pusti neobičan miris, to može značiti da se pokvarilo.
 
Uradite test mirisa i pregledajte jaja 
 
Jedan od načina da proverite da li vam se bilo koja hrana pokvarila jeste da je pomirišete. Sveža jaja ne bi trebalo da imaju  miris, a ako jaje miriše na sumpor - bacite ga.
 
Uz proveru mirisa jaja, ponekad možete utvrditi da li se jaje pokvarilo pomoću vizuelnih tragova. Žumance svežeg jajeta biće svetlo i okruglo, a belance se neće mnogo širiti.
 
Takođe, svaka ružičasta ili prelivna boja u jajetu, nakon što se otvori, može ukazivati na to da su bakterije počele da bujaju. Pre nego što čak i razbijete jaja, proverite da nema pukotina ili sluzave konzistencije na ljusci jajeta.
 
Ako se i dalje osećate nesigurno nakon što ste skuvali jaje, možete potražiti nekoliko znakova koji ukazuju na to nakon što je skuvano. Pokvareno jaje bi čudno mirisalo, a tekstura bi bila ljigava ili kredasta.

Teme

jaja
  • Dragan

    25.04.2024 07:57
    Hvala na korisnim savetima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.