Kineski predsednik od danas u Srbiji: Angažovano 3.400 policajaca, srpski migovi prate njegov avion

Kineski predsednik Si Đinping dolazi danas u zvaničnu posetu Beogradu, a za njegov dolazak su preduzete velike mere bezbednosti, pa će njegovu delegaciju obezbeđivati 3.400 policajaca.
Kineski predsednik od danas u Srbiji: Angažovano 3.400 policajaca, srpski migovi prate njegov avion
Foto: Beta/AP
Sija će dočekati srpski lovci MiG-29 koji će pratiti njegov avion od granice, a na beogradskom aerodromu će u njegovu čast biti postrojena garda Vojske Srbije.
 
Duž auto-puta u Beogradu će biti postavljene kineske i srpske zastavice, a svečani doček kineske delegacije, koja broji 400 ljudi, biće organizovan i ispred Palate Srbija, a planirano je i potpisivanje više od 30 sporazuma.
Biće organizovan i svečani ručak, a kineski predsednik će imati priliku da proba srpska jela i vina, a biće upriličen i muzički program na srpskom i kineskom jeziku, koji će biti završen pesmom "Ovo je Srbija".
 
 
Kineskog predsednika ugostiće predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Si je poslednji put bio u Srbiji 2016, što je bila prva poseta predsednika Kine Srbiji nakon 32 godine i tom prilikom je potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu.
 
Vučić se sa Sijem sastao u oktobru prošle godine u Pekingu, tokom trećeg foruma "Pojas i put", kada je potpisano 18 sporazuma, uključujući i sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine, koji bi uskoro trebalo da stupi na snagu.
 
Ovo je prva poseta predsednika Sija Evropi u poslednjih pet godina, od izbijanja pandemije kovid-19 i tokom ove evropske turneje posetiće samo tri evropske prestonice - Pariz, Beograd i Budimpeštu.
 
Petodnevnu turneju počeo je posetom Francuskoj 5. maja, 7. maja dolazi u Beograd, a nakon toga očekuje ga poseta Budimpešti.
  • Plaćač poreza

    09.05.2024 12:42
    Vučić se složio da proda ono što je od Srbije ostalo za kesu gumenih bombona Haribo, dve zero kole u limenci i polovan Play Station 4.
  • Maja

    09.05.2024 00:00
    Dosao Si
    Dosao covek da vidi sta Jos moze da pokupuje od zemljista,rudnika it'd.Uvalice nam prljavu tehnologiju,zagadjen vazduh I robovlasnicki sistem.Stradace domaca industrija kad se preplavi kineskom jeftinom I nekvalitetnom robom.To smo trazili,uzivajmo
  • Mira

    08.05.2024 18:38
    Da se isčita
    Jel zna neko gde se mogu pročitati ti potpisani memurandumi ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.