Procena voćara: Ove godine neće biti kajsije, a time ni kajsijevače

Trešnje su se već pojavile na pijaci, a ima i lubenica i jagoda - uglavnom iz uvoza. Duga suša i kasne kiše ovog proleća neće dobro uticati na domaće rano voće.
Procena voćara: Ove godine neće biti kajsije, a time ni kajsijevače
Foto: Pixabay
Prerano su neke trešnje ove godine cvetale, pa će na kvalitet ploda vreme i te kako uticati. Dok su voćari priželjkivali kišu, sunce je sijalo ili je bio jak mraz. Kiša je došla sa zakašnjenjem od mesec dana i trešnje će ili otpasti ili popucati. To znači da će ih biti malo na pijacama i da će biti skupe, piše RTS.
 
"Ranim sortama može da naškodi, ako nastavi kiša da pada jačim intenzitetom. Velikog oštećenja je bilo i zbog kasnog prolećnog mraza 20. aprila, gde su stradale voćke, u Smederevskom Podunavlju pogotovo", kaže voćar Dimitrije Petrović iz Ritopeka.
Temperaturna klackalica loše je uticala i na plodove breskve, jabuke i kajsije. Prošle godine kajsija je, kažu voćari, rekordno rodila. Sada - ni upola od toga.
 
"Štete od mraza kod mene nije bilo, ali je bilo štete recimo prošle godine. Kajsija je prerodila, a ove nemamo ni da napravimo džem. Od kajsije nema ništa, neće biti ni kajsijevače", kaže voćar Ilija Đorđević iz Vinče.
Da nije bilo mraza u martu i aprilu, bolje bi rodile i rane sorte kajsije. Stručnjaci procenjuju da je u Srbiji zbog prolećnog mraza stradalo gotovo 30 odsto voća. 
 
"Ove godine kajsija ima da bude preskupa, jer je nema", ističe Ilija Đorđević.
 
Prve trešnje, kajsije i jagode uvek su skupe. Ove godine koštaju od 200 do 700 dinara po kilogramu. Ipak, za nekoliko meseci cene na pijacama biće upola niže. Već su stigle i prve lubenice, ali iz uvoza, a kilogram košta oko 350 dinara.
 
Kišu su voćari dugo čekali i kažu da će, izuzev jagoda i trešanja, povoljno uticati na ostalo voće.
  • Mitke83

    07.05.2024 15:22
    Ejh nece biti,a ekstrat?Bice,bice rakije kakve hocete
  • Vlada

    07.05.2024 14:25
    @YYY
    A zasto tako? Pa uvoz ce to sve da resi! Ako je vocarima i povrtarima, stocarima i poljoprivrednicima generalno, toliko dobro, zasto svi propadose? Evo sanse za takve kao ti da se obogate. U medjuvremenu smeca iz uvoza ce biti kolko ti dusa zeli za sitne novce.
  • YYY

    07.05.2024 10:08
    Nepovoljne vremenske prilike će najviše uticati na visoke cene voća, pa na tome se ne vidi kakve će posledice snositi voćari.Posledice će, kao i uvek,osetiti potrošači,ali oni nemaju kome da kukaju i da traže olakšice za kupovinu ,ne samo voća, već i drugih poljoprivtednih proizvoda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.