Veselinović: Ne želim da srpski radnici budu kineski robovi

Predsednik Sindikata "Sloga" i poslanik SSP Željko Veselinović kaže da ne želi da srpski radnici budu kineski robovi, već da budu cenjeni, poštovani i dobro plaćeni.
Veselinović: Ne želim da srpski radnici budu kineski robovi
Foto: Pixabay
"Na stranu to što je Srbija postala praktično još jedna kineska provincija i što smo se kao država zadužili milijarde evra kod Kineza, mene kao predstavnika radnika najviše brine sve veći broj kineskih kompanija u Srbiji i odnos kineskih poslodavaca prema radnicima, koji sve više liči na neki polurobovski odnos", naveo je Veselinović, a preneo SSP.
 
Naveo je da je "nepoštovanje radnika, ugovora o radu jedno, ali da su nepoštovanje Ustava Srbije i zakona - nešto sasvim drugo".
"Još dolaskom 'Yure' u Srbiju i tolerisanjem njihovih nepočinstava prema zaposlenima je uključen alarm. Još tada sam govorio da će se Srbiji desiti najgori od svih kapitalazima, a to je upravo taj azijatski kapitalizam, koji je stran našoj državi i našem mentalitetu", istakao je Veselinović.
 
Dodao je da "Yura" nije kineska, već južnokorejska kompanija, ali da su u kršenju radničkih prava potpuno iste.
Veselinović je ukazao da u Kini nije zabranjeno tući radnike, a da u Srbiji jeste, mada zbog toga niko nije odgovarao.
 
"Videli smo kako je kineski menadžer šutirao inženjera u Boru, kako su u 'Linglongu' mučili vijetnamske radnike držeći ih u logoru bez hrane, vode i grejanja u sred zime. Videli smo i čuli kako su stradali radnici u 'Linglongu' i 'Mei Ta' kompaniji iz Obrenovca. Videli smo i kako 'Hesteel' iz Smedereva truje okolinu, jer još nisu zamenili filtere koje su Amerikanci postavili još pre 20 godina. Ista situacija je i u Ziđinu iz Bora", rekao je on.
 
Ocenio je da je reč o "ogromnom zagađenju i trovanju" životne sredine, a da niko nikada zbog toga nije odgovarao.
 
"U Loznici u kompaniji 'Mint' postoji i segregacija. Dok kineski radnici imaju obezbeđen obrok u restoranu, naši radnici hranu nose od kuće, a svi rade isti posao. Dvojica kolega su osnovali sindikat u 'Mintu', jer ne žele da rade 48 sati nedeljno i odmah dobili upozorenje pred otkaz", naveo je Veselinović.
 
Prema njegovim rečima, u kineskim kompanijama konstantan mobing, iživljavanje i maltretiranje radnika su svakodnevni, a država i institucije su neme.
 
"I ono što je najgore uskoro će nam biti predložen i novi predlog Zakona o radu koji je pravljen po kineskom modelu i koji će radnike Srbije dodatno uniziti i dodatno im oduzeti prava koja su i ovako nikakva. Umesto da usvojimo predlog Zakona o radu koji smo mi kao sindikat predložili i koji je usklađen sa evropskim standardima, mi ćemo dobiti još jedan gori, robovlasnički Zakon o radu", kazao je on.
 
Veselinović je ocenio da dokle god vlast bude tolerisala kompanije koje zlostavljaju radnike, Srbija će po radničkim pravima biti na dnu Evrope i u rangu sa nekim afričkim zemljama.
 
"Dokle god to budemo trpeli i tolerisali biće nam nažalost ovako i još mnogo gore. Na nama je da odlučimo šta želimo. Hoćemo li biti robovi u sopstvenoj zemlji i pod prisilom ići da dočekujemo Si Đinpinga, ili Putina, ili ćemo se boriti za svoja prava i egzistenciju", naveo je Veselinović.
  • Predrag

    10.05.2024 05:28
    Sindikalac
    Nema veċih prevaranata i muljatora od Sindikalaca,da ima zakona u Srbiji mnogi bi završili na robiji.
  • vlada

    09.05.2024 22:23
    Sindikati
    Pored (nevidljivih) sindikata u Srbiji radnicima je obezbeđena svetla budnoćst, sa ili bez kineza.
  • Miki

    09.05.2024 12:24
    Искрено
    Брину ме људи чија је професија "брига" о сиротињи, да не кажем радницима и сељацима. Личе ми на комунисте, а ето баш су Кинези од те феле. Да се ми ипак пребацимо на инвеститоре из држава које су власници ММФ и Светске банке. Они су тако велики добротвори, да би им позавидела свака штампарија новца. Али бојим се да им овакви душебрижници, као што је Добрица, неће намирити оне силне хиљаде милијарди дуга.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.