Dostupna aplikacija preko koje ćete moći da prijavite svaku izbornu nepravilnost

Aplikacija za fer i slobodne izbore - FISI, preko koje svaki građanin može da prijavi izbornu nepravilnost, ponovo je puštena u rad, saopštila je Grupa građana "1 od 5 miliona - Beogradski front".
Dostupna aplikacija preko koje ćete moći da prijavite svaku izbornu nepravilnost
Foto: 021.rs
Aplikacija je dostupna na veb adresi www.fisi.rs, kao i za preuzimanje za android uređaje na Google play prodavnici.
 
Aplikaciju FISI kreirao je tim Pokreta #1od5miliona 2020. godine.
Posredstvom te aplikacije svaki građanin može da prijavi izbornu nepravilnost tokom celog izbornog procesa i na sam izborni dan - bilo da je reč o pritiscima na birače, kupovini glasova, zloupotrebi javnih resursa, fantomskim biračima ili krađi glasova na samom biračkom mestu.
 
Sve prijavljene nepravilnosti biće prikazane na interaktivnoj mapi tako da celokupna javnost u nekoliko klikova može da vidi kako izgleda izborni proces u Srbiji.
"Da bismo kao društvo maksimalno iskoristili potencijal aplikacije FISI, važno je da se u njeno korišćenje uključe svi - građani, aktivisti posmatračkih misija, opozicione poltičke organizacije i njihovi kontrolori na biračkim mestima", navodi se u saopštenju.
 
Iz "1 od 5 miliona - Beogradski front" podsećaju da su i u ranijim izbornim ciklusima pozivali opoziciju da se udruži u koordinisanoj kontroli izbora i da FISI koriste kao javno dobro na koje niko neće polagati ekskluzivno pravo, ali da se to nije dogodilo.
 
"Verujemo da smo svi naučili lekcije - pre svega to da odbrana biračkog prava svakog čoveka ne sme da bude žrtva unutaropozicionih podela", tvrde iz te grupe građana.
 
Pozivaju građane da prijave na FISI svaku izbornu nepravilnost koju uoče i tako doprinesu borbi za fer izbore, a opoziciju da se uključi u aktivno korišćenje te aplikacije kako bi svi imali jedinstvenu bazu izbornih nepravilnosti, kako dokazi o izbornim manipulacijama ne bi bili rasuti po društvenim mrežama i služili samo skupljanju lajkova. 
  • Koja

    09.05.2024 11:47
    Sve
    Će izmisliti ali podršku nemaju !
  • Jogi Letač

    09.05.2024 10:54
    @Marko, vrlo oštroumno, SNS će sami sebe prijaviti da su pokrali izbore i predložiti opoziciji da preuzmu vlast. Budalaština samo takva!
  • Realista

    09.05.2024 09:40
    nadležna institucija
    U zemlji sa disfunkcionalnim pravnim sistemom bilo kakvo "prijavljivanje" nečega je ad-hoc karaktera i besmisleno. Institucija suda ne funkcioniše i zakoni se ovde primenjuju selektivno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.