Istraživanje pokazalo: Građani Srbije za najkorumpiranije smatraju sudije, tužioce i političare

Više od polovine građana veruje da će korupcija u Srbiji uvek postojati, a samo 4,4 odsto njih smatra da je retko ko od službenika umešan u koruptivna dela.
Istraživanje pokazalo: Građani Srbije za najkorumpiranije smatraju sudije, tužioce i političare
Foto: Pixabay
To ukazuje na alarmantno nezadovoljstvo radom institucija, navodi se u izveštaju Centra savremene politike (CSP), prenosi Nova ekonomija.
 
Ovaj izveštaj o proceni korupcije u Srbiji analizirao je trenutno stanje antikorupcijskog zakonodavstva, njegovu primenu u praksi, ulogu civilnog društva i međunarodnu saradnju u borbi protiv korupcije u Srbiji.
U Srbiji 42,4 odsto građana smatra da će korupcija uvek postojati, ali da se može donekle ograničiti.
 
S druge strane, 33,1 odsto građana smatra da se korupcija u Srbiji može "značajno smanjiti", dok svega 8,2 procenata veruje u mogućnost iskorenjivanja korupcije u Srbiji.
Takođe, 11,4 odsto građana smatra da se rasprostranjena korupcija ne može smanjiti.
 
Prema rezultatima istraživanja, značajan deo stanovništva u Srbiji ima prilično negativno mišljenje o rasprostranjenosti korupcije među službenicima u javnom sektoru.
 
Približno deset odsto građana smatra da su skoro svi službenici u javnom sektoru uključeni u koruptivne radnje, dok preko 41 odsto smatra da većina njih učestvuje u takvim aktivnostima.
 
Još više zabrinjava činjenica da manje od pet odsto građana smatra da retko da je neko od službenika umešan u koruptivna dela.
 
Prema istraživanju, grupe koje se smatraju najkorumpiranijima su sudije, javni tužioci i politički lideri, dok se smatra da je manje korupcije među lekarima, nastavnicima i novinarima.
 
Kao bitan aspekt ovog izveštaja ističu se preporuke da se ulože efikasniji napori i sprovođenje obećanih reformi od strane državnih institucija, kako bi se smanjilo nezadovoljstvo javnosti borbom protiv korupcije.
"Novoizabrana Vlada bi trebalo da pored deklerativne pokaže i praktičnu opredeljenost, te da već u prvim mesecima mandata usvoji nacionalnu strategiju za borbu protiv korupcije, kao i jasan sveobuhvatan akcioni plan za realizaicju", rekao je Igor Mirosaveljević, istraživač u CSP-u i koautor izveštaja o korupciji.
 
On je dodao i da je od velike važnosti ubrzanje ispunjavanja preporuka iz izveštaja Grupe država za borbu protiv korupcije (GRECO).
  • Gojko

    09.05.2024 17:36
    Da
    Pored njih je ravna korupcija u zdravstvu. Ma svugde gde treba da obaviš nešto važno za život.
  • Laloš

    09.05.2024 11:45
    Tvrdim da je što se tiče tužioca i sudija korumpirano ,i to od strane politike ,ne više od 3-5% njih. U sudijskoj branši je uvek jedna strana nezadovoljna i to uvek ona koja izgubi spor a to je 50%. Retko koji sudija i tužilac će rizikovati karijeru koju je teškom mukom izgradio za par stotina ili hiljada evra. Iako su im plate ubedljivo najniže u celoj Evropi. Čak i u Bosni i Albaniji sudije i tužioci imaju veća primanja. Što je manja plata u ovim branšama mogućnost korupcije je veća.
  • r

    09.05.2024 11:35
    r
    Sudije, sudije, birokratija....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.