Najobrazovaniji, a imaju plate ispod proseka: Kolike su zarade prosvetara?

U prosveti radi daleko više visokoobrazovanih nego u bilo kojoj drugoj oblasti iz javnog sektora, ali su njihove plate daleko ispod republičkog proseka, piše Demostat.
Najobrazovaniji, a imaju plate ispod proseka: Kolike su zarade prosvetara?
Foto: Pixabay
Primanja u toj delatnosti, kako god da se ukrste statistički podaci, više su nego poražavajuća. U februaru ove godine prosečna plata zaposlenih u Srbiji iznosila je 94.125 dinara, a u obrazovanju 86.735 dinara.
 
Prema podacima Unije sindikata prosvetnih radnika, u osnovnom obrazovanju radi 64.170 osoba a u srednjem 35.012, i tu dominiraju lica sa sedmim stepenom stručne spreme, dok je među 23.327 zaposlenih u visokoškolskim ustanovama najveći broj sa osmim stepenom.
Mirjana Gašić iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije kaže za Demostat da je apsurd to što država ne može adekvatno da plati više od 100.000 najobrazovanijih, bez čijeg kvalitetnog rada nema budućnosti.
 
Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata prosvetnih radnika Nezavisnost Srđan Slović navodi da je sa državom potpisan opšti protokol prema kome osnovna plata profesora sa sedmim stepenom, što podrazumeva master, treba da bude na nivou republičkog proseka. Sada je za 10 do 15 odsto niža.
Najdrastičnija razlika na štetu prosvetara dobija se iz poređenja prosečnih zarada u javnom sektoru i obrazovanju a prema stručnoj spremi. Prema poslednjim podacima iz septembra prošle godine koji razvrstavaju zaposlene po tom kriterijumu, prosečna plata u javnom sektoru iznosila je 85.066 dinara, dok je obrazovanje imalo za 4.136 dinara manje, 80.930.
 
Pri tome, u prosveti radi daleko više visokoobrazovanih nego u bilo kojoj drugoj oblasti iz javnog sektora, a apsurd je da se sa povećanjem stručnosti razlika u platama uvećava na štetu obrazovanja.
 
Tako su radnici sa trećim stepenom u javnim službama prosečno imali 61.566 dinara a njihov pandan u obrazovanju, domari i spremačice, primali su prosečno 50.419 dinara ili 11.147 dinara manje.
 
Administrativno finansijsko osoblje sa četvrtim stepenom u školama je zarađivalo 58.784 dinara što je za 16.325 manje od proseka za istu spremu u celom javnom sektoru.
 
Najveća razlika je kod najobrazovanijeg nastavnog osoblja sa sedmim i osmim nivoom, odnosno master i doktorska zvanja - oni su u proseku primali 91.246 dinara, ili za čak 33.321 dinar manje od proseka za istu spremu u javnom sektoru. 
  • Velja

    10.05.2024 20:01
    Rade protiv svog interesa
    Za propast prosvete krivi su sami prosvetni radnici.Godinama nisu se borili za svoja prava i tako su radili protiv svog interesa.Imaju sindikate koji se dogovaraju sa ministarstvom kako da ih lazu
    i obmanjuju.I sta vise reci sve je jasno.
  • Pera

    10.05.2024 18:21
    Nalazimo se u ćorsokaku, okrivljujemo jedni druge što znači da je ovo društvo u problemu. Ozbiljnom problemu neuređenog sistema.
  • Dragoslav Markovic

    10.05.2024 17:18
    Za Zorana....
    Na privatnim casovima moze da nauci,ako ima zelju....isto kao i u skoli.
    p.s. i te casove drze prosvetari,valjda,ili mozda policajci?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.