Glasanje o rezoluciji o Srebrenici danas u Generalnoj skupštini UN

U Generalnoj skupštini UN danas će se glasati o rezoluciji o genocidu u Srebrenici, koju su predložile Nemačka i Ruanda.
Iako se, prema proceduri Generalne skupštine, odluke donose konsenzusom, za koji je potrebno da sve države budu saglasne oko teksta nacrta rezolucije, o predlogu rezolucije o Srebrenici će se glasati pošto se Srbija, Rusija i Kina protive njenom usvajanju.
 
Na glasanju u Generalnoj skupštini UN zemlje nemaju pravo veta, a svaka od 193 države članica ima pravo na jedan glas.
Uz predlagače Nemačku i Ruandu, sponzori rezolucije su: Albanija, Andora, Australija, Austrija, Bangladeš, Belgija, BiH, Bugarska, Čile, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Holandija, Hrvatska, Irska, Island, Italija, Jordan, Kanada, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malezija, Maršalska Ostrva, Mikronezija, Norveška, Novi Zeland, Poljska, SAD, Severna Makedonija, Slovenija, Švedska, Turska, Velika Britanija i Vanuatu, navodi se u nacrtu dokumenta.
 
Iako Crna Gora nije među kosponzorima, najavljeno je da će ta zemlja glasati za usvajanje rezolucije, nakon što je podnela amandmane na nacrt rezolucije.
Stalna misija Srbije pri UN je apelovala na kosponzore rezolucije da, u interesu svih, pre svega naroda u BiH, ali i svih članica UN, povuku tekst rezolucije, kako države članice ne bi bile dovedene u poziciju da glasaju o osetljivom pitanju koje zahteva konsenzus.
 
Delegaciju Srbije u Njujorku predvodi predsednik Aleksandar Vučić.
 
Vučić je u ponedeljak, pre puta u Njujork, prisutvovao molebanu koji je u Hramu Svetog Save u Beogradu održao patrijarh SPC Porfirije. U podne će u znak podrške srpskom narodu zvoniti zvona na svim crkvama Srpske pravoslavne crkve.
 
Tekst Rezolucije možete pronaći OVDE.
  • Ненад

    23.05.2024 12:41
    Онако
    Овде има држава за које ја нисам ни чуо а и за ове комшије на балкану "Македонију и Словенију" тачно се види да су уцењени да гласају,па тако и Црна Гора.. и Грчка
  • Lala®

    23.05.2024 12:03
    Ovi ce sve uraditi da ostanu na vlasti ako treba i junacki se sakriti iza celog naroda ne bi li izbegli ono sto je davno trebalo zavrsiti.
  • Aleksej

    23.05.2024 11:57
    Ludilo
    Nemacka i Ruanda :D

    A Nambija?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija