Pljačkaši grobnica u Obrenovcu: Oskrnavljena 42 groba, policija traga za počiniocima

U Obrenovcu i mestu pored ovog grada Zvečkoj opljačka su 42 groba. Ovo nije prvi put da su romski grobovi meta pljačkaša u Obrenovcu.
Pljačkaši grobnica u Obrenovcu: Oskrnavljena 42 groba, policija traga za počiniocima
Foto: 021.rs (ilustracija)
Otvorene su ili razbijene ploče na lokalnom groblju u Obrenovačkom selu Zvečka, piše RTS.
 
"Kada nisu mogli da otvore, saznali su da je bio limen sanduk, kako se to radi u bolnici, pokušali su ašovima i drugim alatima da otvore. Nisu mogli pa su izneli do pola sanduka iz grobnice", kaže književnik Zlatibor Jovanović.
U početku je pomislio da je grobnica oskrnavljena zbog osvete. Pokušana je, kaže, i pljačka grobnice najbogatijeg obrenovačkog Roma, građena kao tvrđava od vrhunskog materijala.
 
Romi veruju u zagrobni život, pa shodno tome, prilikom ispraćaja, u kovčeg stave novac i sve lične dragocenosti koje je pokojnik imao.
"Konačno pitanje je šta će sa pokojnikom da se desi kada prolazi kroz taj tunel i kada dođe do reke. Ako nema novaca da plati čamdžiju, onda neće ugledati svetlo božije", objašnjava Jovanović verovanja kod Roma.
 
Nažalost, kako je rekao, to može biti i motiv pljačke. Poslednjih noći oskrnavljena je i grobnica njegovog sina na Obrenovačkom groblju.
 
To je samo jedna od 23 grobnice koje su tada oskrnavljene. Jovanović je bio svedok užasne slike.
 
"Ja sada mogu da dam izjavu, da govorim za RTS, zato što sam popio 20 miligrama bromazepama za 24 sata. Mislim da mentalni sklop tih ljudi prevazilazi ovo nadljudsko što može razum da shvati", kaže Jovanović.
 
Policija je završila i uviđaj na Obrenovačkom groblju, na kojem su do sada romske grobnice skrnavljene sedam-osam puta, iako je groblje dobro ograđeno a ima i kamera na ulazu. 
 
Sagovornik RTS-a kaže da je uprava groblja obećala da će sanirati sve grobnice, a da će i Romi sami pokušati da osvetle svoje parcele i pokriju ih kamerama.
MUP: Policija obavila uviđaj na obrenovačkim grobljima
 
Policija je obavila uviđaj na obrenovačkim grobljima, na kojima je prijavljeno skrnavljenje 42 grobnice, rečeno je portalu N1 u MUP.
 
Kako je rečeno, policija je obavila uviđaj i "intenzivno radi na utvrđivanju svih okolnosti u vezi sa događajima".
 
Potvrdili su da im je prijavljeno sknavljenje grobnica, ali negiraju da je došlo do skrnavljenja i vađenja tela iz sanduka.
 
"Policijskoj stanici u Obrenovcu prijavljeno je da je u noći 21/22. i 22/23. maja došlo do skrnavljenja 24 grobnice na Novom groblju u Obrenovcu i 18 grobnica u selu Zvečka kod Obrenovca. Policija je obavila uviđaj i tom prilikom je ustanovljeno da nije došlo do skrnavljenja niti vađenja tela iz sanduka. Policija intenzivno radi na utvrđivanju svih okolnosti u vezi sa događajima", rečeno je portalu N1 u MUP.
 
U MUP ističu i da "u dužem vremenskom periodu policija u Obrenovcu nije imala prijave ovakvih događaja".
  • Zemlja čudesa

    25.05.2024 11:53
    @Timaran
    Identifikacija se zapravo vrši po broju telefona, nije bitno da li je android. Na repetitor koji pokriva to područje prijavljuju se svi brojevi telefona u dometu, a onda se lagano češlja ko je ko (da li živi u blizini, vreme prijavljivanja i odjavljivanja...). Upravo zbog toga se sada ukidaju pripejd brojevi bez imena. MUP hoće punu kontrolu kretanja stanovništva.
  • Jakobsfield

    25.05.2024 09:59
    Indijana Topalović
    U izveštaju policije se jasno kaže da pljačkanja grobnica nije bilo. Zbog čega nam onda sa RTS-a šalju ovu Indijana Džons – Topalovićevsku verziju? Pa, main stream većine naših tinejdžera je već dugo na krajnje desnom spektru (na radost pregalaca iz tzv. srpskog sveta). Iz njih se neki vrlo lako regrutuju u ultrašovinističke grupe, kojima su ovakve aktivnosti jednostavno u opisu posla. Svaka policija, pa i naša, takve grupe drži na oku, tako da bi iz male snage mogla i identifikovati počinioce. E, sad, zašto se to ne dešava, a zašto se dešava da RTS pravi ovakve priloge, procenite sami.
  • Timaran

    25.05.2024 06:24
    Ne na groblju NEMA KAMERA
    i kad krenu u pljačku NE NOSE ANDROID TELEFONE na kome su prijavljeni svojim punim imenom i prezimenom i gmail nalogom na osnovu čega ih je vrlo lako pronaći i identifikovati to će Vam običan inspektor iz sela Šušumige reći ne inspektor jedne Beogradske prigradske opštine..

    Ali ako su zaslužni članovi "stranke" od hapšenja nema ništa kamo li tek od nekakvog "zatvora" jer su im sigurni glasovi na izborima.

    Kakva smo nacija u korupciji i nepotizmu stranačkom i rodbinskom zapošljavanju u svim državnim ustanovama dobro da smo još i živi .

    Kakva nacija takva i groblja .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija