I Njujork dozvolio ljudsko kompostiranje: Kako ono zapravo izgleda?

Njujork je postao poslednja američka država koja je dozvolila takozvano ljudsko kompostiranje.
I Njujork dozvolio ljudsko kompostiranje: Kako ono zapravo izgleda?
Foto: Pixabay

To znači da osoba sada može da "pretvori svoje telo u tlo" nakon smrti, kao ekološki prihvatljivu alternativu za tradicionalnu sahranu ili kremiranje.

Poznata i kao "prirodna organska redukcija", praksa vodi do toga da se telo razgrađuje nekoliko sedmica nakon zatvaranja u kontejner. Proces se odvija u posebnim nadzemnim objektima, prenosi BBC.

Telo se stavlja u zatvorenu posudu zajedno s odabranim materijalima kao što su ostaci drveta i slame i postepeno se razgrađuje pod delovanjem mikroba.
 
Nakon perioda od otprilike 30 dana i procesa zagrevanja kako bi se ubila svaka zaraza, voljenima preminulog se daje "nastalo tlo".
 
Zagovornici ljudskog kompostiranja kažu da je to ne samo ekološki prihvatljivija opcija, već i praktičnija u gradovima gde je zemljište za groblja ograničeno.
  • Ivancica

    02.01.2023 19:59
    Dobro je da je za sada dobrovoljno i da se odnosi samo na umrle. Za sada.
  • 1

    02.01.2023 11:40
    Ne vidim svrhu ovoga zato sto se samo ubrzava prirodni proces dekompozacije tela nakon smrti, i verovatno nije u potpunosti ekoloski,jer se koriste energenti za ubrzan proces dekompozacije.
  • Užas

    02.01.2023 10:26
    Bolesno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin