KFOR demantuje tvrdnje: Nismo bili deo pregovora o povlačenju napadača iz Banjske

Tvrdnje da je KFOR navodno pregovarao o povlačenju napadača iz Banjske septembra meseca prošle godine, demantovala je ova misija NATO-a.
KFOR demantuje tvrdnje: Nismo bili deo pregovora o povlačenju napadača iz Banjske
Foto: Beta/AP
"To nije tačno, ni u jednom trenutku KFOR nije bio uključen u navodne pregovore", poručili su, navodi KoSSev.
 
U ranim jutarnjim satima 24. septembra prošle godine došlo je do oružanog sukoba između naoružane grupe Srba predvođene, po sopstvenom priznanju, Milanom Radoičićem, i pripadnika Kosovske policije.
Tada je prvo na ulazu u selo ubijen narednik redovne jedinice Kosovske policije, a potom i tri člana grupe Srba, dok je više njih ranjeno i uhapšeno, piše portal.
 
Različiti centri "nagađali su" tog i u narednim danima, navodi se, koliko je zapravo ljudi bilo u grupi koja se sukobila sa policijom, te kako su istog dana uspeli da pobegnu, kako se pretpostavlja u centralnu Srbiju.
 
Odgovor na ovo pitanje nisu dali niti Beograd, niti Priština, kao ni međunarodna zajednica, piše KoSSev.
Iako nijedan zvaničnik NATO-a nikada nije javno potvrdio, tvrdnja da je KFOR navodno pregovarao o povlačenju napadača iz Banjske, našla se u najmanje dva međunarodna izveštaja, odnosno izveštaju Međunarodne krizne grupe (MKG) i preliminarnom nacrtu Komisije za odbranu i bezbednost Parlamentarne skupštine NATO-a, navedeno je u tekstu.
 
MKG je još početkom aprila u svom izveštaju navela, piše ovaj portal, da je navodno KFOR pregovarao o povlačenju grupe Srba.
 
"Usledio je napet sukob između grupe i kosovske specijalne policije koja ih je okruživala. U strahu od krvoprolića, KFOR je pregovarao o povlačenju grupe u okolne šume…", stoji u izveštaju, prenosi KoSSev.
 
Ista tvrdnja se potom našla se i u novom preliminarnom nacrtu izveštaja Komisije za odbranu i bezbednost Parlamentarne skupštine NATO-a, upravo uz pozivanje na navode Međunarodne krizne grupe, navodi se u tekstu.
 
KFOR demantuje
 
KoSSev se obratio sa upitom KFOR-u da demantuje ili potvrdi i ujedno saopšti detalje o toku pregovora za povlačenje.
 
Iz ove misije su upravo demantovali tvrdnje, komentarišući isključivo izveštaj Međunarodne krizne grupe, piše KoSSev.
 
"U opisu o nasilju koje se dogodilo u Banjskoj u septembru 2023. godine, u izveštaju se navodi: 'U strahu od krvoprolića, KFOR je pregovarao o povlačenju grupe [srpskih boraca] u okolne šume, u kojima su se stopili'. Ovo je netačno. Ni u jednom trenutku KFOR nije bio uključen u navodne pregovore", poručuju iz KFOR-a za ovaj medij.
 
Navode, piše, da je misija, "nakon što je pozvana da pojača svoje prisustvo".
 
"Blisko koordinisala sa Kosovskom policijom i misijom vladavine prava EU (EULEX), kako bi obnovio bezbednost u toj oblasti", navodi se.
 
Podsećaju, prenosi ovaj portal, i da je dešavanjima u Banjskoj septembra prošle godine, prethodio majski incident u Zvečanu.
 
"Do nasilja koje se dogodilo u Banjskoj došlo je nakon napada na mirovnjake KFOR-a u maju 2023. godine, u kojem su ranjena 93 pripadnika KFOR-a, od kojih su neki zadobili povrede koje su im promenile život", naveli su, piše KoSSev.
Podcrtavaju, kako piše, da je NATO "uvek smatrao da se činjenice moraju utvrditi i da se počinioci moraju suočiti sa pravdom".
 
"Nakon nasilja, NATO je rasporedio oko 1.000 dodatnih pripadnika mirovnih snaga i težih oklopnih snaga na Kosovu. Ovo je bilo najveće pojačanje našeg kontingenta na Kosovu u poslednjoj deceniji i pokazuje da je NATO spreman da sačuva mir", konstatuju za ovaj medij.
 
KFOR na kraju poručuje, navodi se, da nastavlja da sprovodi svoj mandat na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti UN, odnosno da su posvećeni da obezbede sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude.
 
I danas ponavljaju da je ova misija NATO-a treća u lancu reagovanja nakon policije i EULEX-a, sa kojima "blisko sarađuju", piše KoSSev.
  • @Nik

    27.05.2024 00:06
    Ista pricao kao i ubistvo Olivera..
  • zato što

    26.05.2024 21:54
    ko ih nagovori
    Neko treba ovde da odgovara za uspešno izvedenu akciju u interesu kosova.
    Neke službe ponovo prave budale od Srba.
    A neko te iste štiti.
  • Fuj49

    26.05.2024 20:54
    Balkanske teatralije
    Još jedna misterija koja to nije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

RECITE NAM: Da li vam je potreban odmor?

Dolazi vreme godišnjih odmora i sve smo nestrpljiviji da konačno predahnemo. Međutim, postoje situacije u kojima je premor toliki da ne možemo da ustanemo iz kreveta.