Rafinerija od Sija na poklon, i to tik uz Dunav: Ko građane pita išta?

Posle 14 godina ponovo je oživela stara priča - gradnja naftne rafinerije u Smederevu. Sporazum o tome je sa kineskom kompanijom potpisala ministarka energetike.
Rafinerija od Sija na poklon, i to tik uz Dunav: Ko građane pita išta?
Foto: Pixabay
Kako piše N1, ranije su građani o rafineriji bili pitani na referendumu - sada o tome ni reč.
 
Kineski predsednik Si Đinping ostavio nam je taj poklon, a Smederevcima ga je potpisom "uručila" ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović. I to samo dan nakon odlaska Sija.
"Ukupan iznos investicije procenjen je na 2,4 milijarde evra, a planira se direktno zapošljavanje oko 700 ljudi", rekla je Đedović Handanović.
 
Železara već je jedan neprijatelj životne sredine. Teren buduću rafineriju nafte čeka blizu nje, u industrijskoj zoni.
"Važno je reći da je to tri kilometra od centra grada, to je jako blizu, Dunav je ovde na nekih 100 metara od nas kao međunarodna reka, tu je i vodoizvorište, ovde nije mesto za rafineriju nafte", kaže za N1 Nikola Krstić iz Pokreta "Tvrđava".
 
Smederevci sa kojima je reporterka N1 razgovarala većinski se protive izgradnji rafinerije. Međutim, njih u ovom trenutku niko ništa ne pita.
 
Priča o gradnji rafinerije u Smederevu nije nova. Smederevci su joj prvi put rekli ne 2010. godine. Tada je na referendumu 72 odsto građana bilo protiv naftne rafinerije.
 
Ali, referendum zbog male izlaznosti nije uspeo. Sada ga niko ni ne pominje.
 
"Niko nas ništa ne pita ovaj put, ceo proces je potpuno netransparentan, što govori o tome da ovde ne postoji ni zrno demokratije, ni zrno osećaja za lokalnu zajednicu koja ovde živi", kaže Nikola Krstić.
 
Inženjer: Velika opasnost
 
Zbog čega ovog puta nije pokrenut referendum, zašto sporazum nije dostupan javnosti, iz Ministarstva energetike nisu odgovorili na pitanja N1, već garantuju bezbednost.
 
"Okvirni Sporazum je potpisan na period važenja od dve godine, a vreme potrebno za izgradnju i puštanje u rad nove rafinerije se procenjuje na oko četiri godine od dana dobijanja prve građevinske dozvole", navode iz Ministarstva energetike.
Kako ističu, "cilj Vlade Srbije je da svaki investitor ispuni najviše standarde zaštite životne sredine".
 
"Velika je opasnost gde god se nešto radi sa naftom, glavno isparenje je benzen – zagađujuća materija, uvek je u vazduhu, svi je udišu, kancerogena je i otrovna", kaže Nikola Tasić, mašinski inženjer u penziji.
 
Iz smederevske gradske uprave nisu odgovorili na pitanja N1 da li Smederevu pored Železare uopšte treba rafinerija, kao i šta je preduzeto za dobrobit građana i životne sredine.
  • Fića

    27.05.2024 18:15
    "Filter za železaru..."
    Kad im je bio Referendum za filter na "Juestil" nigde ih nije bilo.
    Draže su im bile veeeelike plate iz Državnih fondacija, od sopstvenog zdravlja i zdravlja članova porodica...!
    Sad tišina i u pamet se treći put.
  • Луд,збуњен

    27.05.2024 17:28
    Рафинерије генерално нису добре нигде загађују ма где биле.Али опет без њих не можеш нажалост.Само ја мислим да би мало требало писати колико је штете направило бомбардовање рафинерија или је то табу тема,можда неко мисли да то не убија и дан данас?
  • Maja

    27.05.2024 08:54
    Pa tašne koštaju….

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

RECITE NAM: Da li vam je potreban odmor?

Dolazi vreme godišnjih odmora i sve smo nestrpljiviji da konačno predahnemo. Međutim, postoje situacije u kojima je premor toliki da ne možemo da ustanemo iz kreveta.