Đedović: Operater nove rafinerije nafte u Smederevu biće kineska kompanija

Ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović kaže da će u novu rafinerija u Smederevu, prema sporazumu Vlade Srbije i China Energy International Group, biti uloženo blizu 2,4 milijarde evra.
Đedović: Operater nove rafinerije nafte u Smederevu biće kineska kompanija
Foto: Pixabay
Ministarka je za "Politiku" kazala da je Okvirnim sporazumom o projektu izgradnje rafinerije nafte u Smederevu između Vlade Srbije i China Energy International Group, potpisanim na period važenja od dve godine, planirana gradnja rafinerije u kojoj će se primenjivati najmodernije tehnologije i u kojoj će se prerađivati teška i laka sirova nafta.
 
Dodala je da se vreme koje će biti potrebno za izgradnju i puštanje u rad nove rafinerije procenjuje na oko četiri godine od dana dobijanja građevinske dozvole.
"U rafineriji se planira direktno angažovanje 700 stalno zaposlenih i posredno angažovanje 2.400 radnika. Vlasnik i operater će biti jedna kineska naftna kompanija", kazala je Đedović Handanović.
 
Kako je navela, reč je o potpuno novim postrojenjima i opremi, a ne o rekonstrukciji i sanaciji postojećih.
Prema njenim rečima, ovaj grinfild projekat podrazumeva otvaranje novog pogona za preradu sirove nafte, kapacitreta do 100.000 barela dnevno i proizvodnju derivata nafte u skladu sa najvišim tehnološkim i ekološkim standardima.
 
"Sirova nafta će do rafinerije u Smederevu biti dopremana naftovodom, što znači da će od Pančeva do lokacije u Smederevu biti izgrađen novi krak za potrebe buduće rafinerije", rekla je Đedović Handanović i dodala da tvrdnja da će projekat doprineti zaduživanju države "nije zasnovana ni na jednoj analizi".
 
Ona je navela da je cilj Vlade Srbije da ispuni najviše standarde zaštite životne sredine, ali da se "država ne može odreći projekata samo pod izgovorom da imaju uticaj na prirodu".
 
Podsetila je i da je Srbija u naftnom sektoru energetski visoko uvozno zavisna, sa relativno niskim učešćem sopstvene proizvodnje nafte u ukupnoj potražnje, te da je ranije, pored rafinerije u Pančevu, imala i onu u Novom Sadu koja je teško oštećena tokom NATO bombardovanja 1999. i nije bilo mogućnosti da se obnovi.
 
"Činjenica da je Srbija do pre 25 godina imala dve rafinerije, govori u prilog realizacije ovog projekta", kazala je Đedović Handanović.
 
  • Mila

    19.05.2024 14:59
    Rafinerija
    Zar nam nije dovoljno zagagdjenja od Zeljezare? Da li vi imate decu??? Uvezite i sanduke ili dajte nesto od cega se umire za minut,dva. Zar hocete polako da nas ubijate??? Da zaradite na zivotima Smederevaca??? Dodjite i Vi da zivite u nasem gradu! ZALOSNO OD NASE DRZAVE!!!
  • Voja

    18.05.2024 20:54
    Kinezi
    Gde su oni primenjivali tu svoju visoku tehnologiju, koja je od Kine napravila državu sa najvećim zagađenjem na planeti, nikome dobro doneli nisu.
  • Veljaš

    18.05.2024 12:03
    Hehe,skuplji stadion od rafinerije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija